Zirkonyum Diş Tedavisi Nasıl Yapılır

Zirkonyum diş tedavisi nasıl yapılır
Zirkonyum diş ömrü ne kadar?
Zirkonyum diş ömrü ne kadar?

Zirkonyum diş tedavisi nasıl yapılır; ön ve arka dişlerin restorasyonlarında tercih edilen bir tedavidir. Zirkonyum diş tedavisi, beyaz renkli sert bir metal olan zirkonyum elementi kullanılarak uygulanan bir tedavidir. Diş hekimlerimiz kırılma direnci oldukça yüksek olan ve biyouyumluluğu fazla olan zirkonyum metali ile yapılan kaplamaları ortalama 4-5 günlük bir süreçte hazırlayarak yapıştırmaktadırlar. Gelişen teknoloji ile beraber hastalarımızın dişlerinin ölçüleri dijital ortamda alınmakta ve tasarımlar da dijital ortamda yapılmaktadır. İşlem sırasında dişler uyuşturulduğu için hastalarımız hayat standartlarını düşürecek herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedirler.

Zirkonyum Diş Tedavisi Nasıl Yapılır ve Hangi Durumlarda Uygulanmaktadır?

Zirkonyum kaplamanın uygulandığı durumlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Kalıtsal yapı sebebi ile dişlerdeki renkleşme için uygulanan beyazlatma tedavilerinden sonuç alamayan hastalarımıza zirkonyum kaplama uygulanmaktadır.
  • Ayrık diş problemine ek olarak önceden kesilmiş dişlerde, metal destekli köprülerde ya da kaplaması olan dişlerde zirkonyum diş tedavisi tercih edilmektedir.
  • Kırık dişler zirkonyum kaplama ile düzeltilebilmektedir.
  • Eğri ve çapraşık dişlerin tedavilerinde zirkonyum kaplama kullanılabilmektedir.
  • Hastalarımızın dişlerinde aşırı madde kaybı olması durumunda, zirkonyum kaplama tedavisi tercih edilmektedir.

Zirkonyum Diş Tedavisine Uygun Olan Kişiler Kimlerdir?

Zirkonyum kaplama yapılabilecek kişiler; 18 yaşını doldurmuş olan kişilerdir. Ayrıca gelişim dönemini tamamlamış olan hastalarımıza zirkonyum diş tedavisi uygulamaktayız. Bunun nedeni ise; gelişim döneminde çenenin büyümeye devam etmesi ve bu süreçte çenede aralanmaların da gözlenebilmesidir.

Zirkonyum diş Fiyatları 2021
Zirkonyum diş Fiyatları 2021

Diş eti rahatsızlığı olan hastalarımıza diş eti hastalıkları tedavi edilmeden zirkonyum diş tedavisi uygulanamamaktadır. Hastalarımızın diş kayıpları sonucunda komşu dişler kaybedilen dişin olduğu bölgeye doğru hareket etmektedirler. Bu hareketlenme de kemik kayıplarına, estetik bozulmalara, çiğneme kuvvetlerinde farklılıklara ve diş eti problemlerine neden olabilmektedir. Bu boşluk eğer implant veya köprü uygulaması ile doldurulmaz ise; zaman içerisinde komşu dişlerde de kayıp meydana gelebilmektedir. Hastalarımıza zirkonyum tedavisi uygulanmadan önce bu problemler tedavi edilmektedir.

Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Hazırlanmaktadır?

Zirkonyum dişlerin hazırlanması için öncelikle yapılacak restorasyonun türüne, sağlıklı diş miktarına göre aşındırma yapılmaktadır ve sonrasında 3D dijital tarayıcılar yardımı ile dişlerin ölçüleri alınmaktadır. Hastalarımızın dişlerinin dijital modelleri bilgisayar ortamında oluşturulmaktadır. 3 akslı zirkonya kazıma cihazları aracılığı ile kaplamaların üretimi yapılmaktadır. Ayrıca hastalarımızın fotoğrafları doğrultusunda kaplamaların son makyajı yapılmakta ve en son kaplamalar cilalanmaktadır. Bu şekilde daha doğal bir görüntü elde edilebilmektedir.

Zirkonyum Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Zirkonyum kaplama tedavisi öncesinde diş hekimlerimiz gerekli kontrolleri sağlamakta, ufak düzeltmeler ve oynamalar yapmaktadırlar. Zirkonyum kaplama aşamaları şu şekilde uygulanmaktadır:

  • Hastalarımızın işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmemeleri için lokal anestezi uygulanmaktadır.
  • Zirkonyum kaplanacak olan dişler ufaltılmaktadır ve sonrasında bu dişlerin ölçüleri hassas bir şekilde alınmaktadır.
  • Hastalarımızın dişlerinin ölçüsünü alıp gerekli ufaltmaları yaptığımız seansta, geçici diş hazırlamaktayız. Aynı seans içerisinde hastalarımızın dişlerine bu geçici kaplamayı yapıştırmaktayız.
  • Kesilmeyen diğer dişler baz alınarak kalıcı zirkonyum kaplamaların renkleri diş hekimlerimizin de yönlendirmesi ile beraber seçilmektedir.
  • Kalıcı zirkonyum kaplamaların gelme süresi ortalama 3-5 günü bulabilmektedir. İlk etapta hazırlanan gerçek zirkonyum kaplamaları geçici olarak yapıştırmaktayız. Bunun nedeni ise; hastalarımızın zirkonyum kaplamalar ile ilgili herhangi bir problem yaşamaları durumunda, daha kısa süre içerisinde daha kolay şekilde müdahale edilmesini sağlamaktır.
  • Geçici olarak yapıştırılmış olan gerçek zirkonyum kaplamaları hastalarımız 4-7 gün civarı kullandıktan sonra eğer bir problem yaşamazlar ise; kaplamalar kalıcı olarak yapıştırılmaktadır.
  • Zirkonyum kaplamalar yapıştırıldıktan sonra diş hekimlerimiz 6 aylık periyotlarda hastalarımızı kontrole çağırmaktadır.

Zirkonyum Maddesi Diş Etleri İle Uyumlu Mudur?

Zirkonyum Kaplama Nasıl yapılır
Zirkonyum Kaplama Nasıl yapılır

Zirkonyumun diş dokusu ile uyumuna bakıldığında; diş ve diş etleri ile uyumlu olan bir maddedir. Metal destekli protezler kullanıldığında; metal alerjisi olanlarda dişin boyun bölgesinde ve diş etlerinde morarmaya yakın renklenmeler oluşabilmektedir. Ayrıca diş eti çekilmesi de görülebilmektedir. Ancak zirkonyum kaplamada renklenme veya morarma gibi bir durum olmadığı gibi yanlış fırçalama sonucunda diş eti çekilmesi olsa dahi hastalarımızın rahatsız olabilecekleri bir görüntü meydana gelmemektedir.

Zirkonyum Kaplama Dişlerde İleride Renk Değişikliği Olur Mu?

Zirkonyum dişlerde renk değişikliği görülmesi gibi bir durum yaşanmamaktadır. Zirkonyum diş tedavisi eğer kaliteli malzemeler ve doğru yöntemler ile uygulanır ise; tedaviden sonra dişlerde renk değişimi olmamaktadır. Diş hekimlerimiz dişlerde sararma ve diş etlerinde morarma olmaması için uygun malzemeleri kullanarak hastalarımızın uzun yıllar boyunca problem yaşamayacakları şekilde kaplama işlemi yapmaktadırlar.

Zirkonyum Kaplamalar Ağızda Kokuya Neden Olur Mu?

Zirkonyum dişlerin ağızda tat değişikliğine sebep olması gibi bir durum ile karşılaşılmamaktadır. Zirkonyum diş tedavisi sonrasında hastalarımızın ağızlarında herhangi bir koku veya tat değişikliği olmamaktadır. Ancak düzenli olarak ağız içi temizliği sağlayarak ağızda kokuya neden olabilecek besin artıklarının birikmesi de engellenebilmektedir.

Zirkonyum Dişlerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Zirkonyum kaplamanın bakımı aksatılmamalıdır. Normalde de zirkonyum kaplama yaptırdıktan sonra da dişler gün içerisinde 2 kere fırçalanmalıdır. Ayrıca diş hekimlerimiz hastalarımızı 6 ayda bir kontrole çağırmaktadır ve yolunda gitmeyen bir durum olup olmadığını kontrol etmektedirler. Bir problem tespit etmeleri durumunda gerekli önlemi almaktadırlar. Bu süreçte hastalarımızın diş hekimlerimizin belirttiği bakım uygulamalarını yapmaları gerekmektedir.

Zirkonyum Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Zirkonyum kaplama tedavi süresi; ortalama 1 haftadır. Diş etlerinde herhangi bir problem olmayan ve ekstra tedavi uygulanmasını gerektirmeyen hastalarımız için süre 1 hafta civarında olmaktadır. Hastalarımızın beğenilerine, diş hekimlerimizin onaylarına ve kaplama işleminin uygulanacağı diş sayısına göre tedavi süresinde farklılık olabilmektedir.

Zirkonyum Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

Zirkonyum dişlerin kullanılabileceği süre, oldukça uzun olmaktadır. Zirkonyum diş tedavisi sonrasında dişlerin kullanılabileceği süre ile ilgili hastalarımıza net bir zaman verebilmemiz mümkün değildir. Her hastamızın dişlerine gösterdiği özene göre bu süre değişiklik göstermektedir. Ancak dişler canlı dokular olmalarına ve zaman içerisinde aşınabilmelerine rağmen zirkonyum kaplama yapılan dişlerde bu değişiklikler gözlenmemektedir.

Zirkonyum diş tedavisi nasıl yapılır
Zirkonyum diş tedavisi nasıl yapılır

Zirkonyum Diş Değiştirileceği Zaman Diş Zarar Görür Mü?

Zirkonyum kaplamanın değiştirilmesinin dişe zarar vermesi gibi bir durum söz konusu değildir. Zirkonyum kaplamalar kesilerek çıkartılan kaplamalardır. Kesme işlemi sırasında dişlerde rahatsızlık veya doku kaybı gibi bir durum meydana gelmemektedir.

Zirkonyum Diş Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Zirkonyum dişin artıları aşağıdaki gibidir:

  • Diş hekimliğinde doğal dişe en yakın kaplama türlerinden biri zirkonyum kaplamadır. Estetik kaygılar sebebi ile dişlerine kaplama yaptırmak konusunda tereddüt içerisinde olan hastalarımız için zirkonyum diş kaplaması ile doğal ve realistik bir sonuç elde edilebilmektedir.
  • Basit bir tasarıma sahip olan zirkonyum kaplamaların herhangi bir çıkma veya kayma riski bulunmamaktadır. Bu sayede hastalarımız oldukça uzun süre zirkonyum kaplama dişlerini kullanabilmektedirler.
  • Zirkonyumun içerisinde metal olmadığı için metale alerjisi olan hastalarımız için zirkonyum kaplama herhangi bir alerjik reaksiyona sebebiyet vermemektedir.
  • Zirkonyum kaplamalar oldukça güçlü ve dayanıklı oldukları için uzun vadede hastalarımıza herhangi bir zorluk çıkartmamaktadır. Yüksek dereceli baskıya dayanabilmektedir ve yüksek bir baskı uygulansa dahi zirkonyum kaplamalarda en ufak bir hasar oluşmamaktadır.
  • Üç boyutlu olarak üretilen zirkonyum kaplamalar hastalarımız için günlük kullanımda oldukça rahat ve konforlu olmaktadır. Zirkonyum diş tedavisi sonrasında hastalarımız dişlerini daha rahat kullanabilmektedirler.

Zirkonyum Diş Tedavisinin Dezavantajları Nelerdir?

Zirkonyum kaplamanın eksilerine bakıldığında; çok uzun diş boşluklarında zirkonyum kaplama ideal bir tercih değildir. Geleneksel metal üstü porselenler ile zirkonyum kaplamalar kıyaslandığında; uzun diş boşlukları için zirkonyum kaplama daha kırılgan olmaktadır. Ayrıca zirkonyum diş tedavisinin fiyatları, geleneksel metal üstü porselenler ile kıyaslandığında daha fazla olmaktadır. Fiyatlarımız malzeme kalitesine, tercih edilen diş hekimine ve zirkonyum kaplama uygulanacak olan diş sayısına göre farklılık göstermektedir.

0 0 votes
Faydalı mı?
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir sorun varsa hemen yorum yapabilirsin.x
()
x