
Zirkonyum diş uygulaması, kişilerin tercihine göre yapılan estetik diş hekimliği işlemlerinden bir tanesidir. Zirkonyum diş uygulamasından sonra082, kişilerin diş görünümü tamamen değişmekte ve diş yüzeyindeki görüntü sorunları tamamen ortadan kalkmaktadır. Estetik diş hekimliği uygulamaları, insanların talebine göre uygulandığından, tek seferde birden fazla işlem uygulama imkânı bulunmaktadır. Zirkonyum diş tedavisine başlamadan önce, hastaların ağız ve diş muayenesi yapılmaktadır. Ağız ve diş sağlığında herhangi bir sorun olmadığı teyit edilen hastalar, zirkonyum diş tedavisine alınmakta ve hastaların dişleri yenilenmektedir. Zirkonyum diş tedavisi hakkında merak edilenler ve işlem detayları, yazı içerisindeki başlıklarda ele alınmıştır.
Zirkonyum Diş Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?
Zirkonyum kaplama işlemi, hastaların talebi üzerine gerçekleştirilen, estetik diş hekimliği türlerinden bir tanesidir. Zirkonyum diş kaplama uygulamalarında, hastaların diş yüzeyine bire bir uyumlu yapraklar kullanılmakta ve dişlerin gerçek görünüme sahip olması sağlanmaktadır. Zirkonyum diş kaplaması için hastaların dişlerinin belirli bir bölümü kesilmekte ve tıraşlama sonrasında, hazırlanan Zirkonyum diş yaprakları yapıştırılmaktadır. Zirkonyum diş kaplaması için gerekli ölçümleri alan hekimler, hastalar için bire bir uyumlu yaprak kaplamaların hazırlanmasını sağlamaktadır. Kişilerin diş diziliminin kolay ve kusursuz şekilde yenilenmesini sağlayan Zirkonyum diş uygulaması, hastaların doğal görünümünü koruma altına almaktadır. Estetik diş hekimliği kapsamında uygulanan işlemlerden bir tanesi olan Zirkonyum diş kaplaması, şartlara uyum sağlayan herkes tarafından tercih edilebilir.
Zirkonyum Diş Uygulaması Kimlere Yapılır?

Zirkonyum kaplama yapılacak kişilerin, belli başlı koşullara uyum sağlaması gerekmektedir. Zirkonyum diş kaplama işlemleri için hastaların en az 18 yaşında olması gerekmektedir. Çok acil ve gerekli bir durum olmaması şartıyla, 18 yaşından küçük hastalara Zirkonyum diş uygulaması yapılmayacaktır. Zirkonyum diş kaplama işlemlerinin zaruri görüldüğü durumlarda, hastalar uzman doktorlar tarafından incelemeye alınacaktır. Hastaların yüz ve çene kemiği gelişiminin tamamlanması şartıyla, 18 yaşından küçük kişilerde de Zirkonyum diş kaplama uygulaması tercih edilebilir. Zirkonyum diş tedavisini yaptırmak isteyen hastaların, yüksek şeker hastalığı probleminin bulunmaması gerekir. Şeker hastası olan kişilerin, açılacak yaralara karşı direnç gösterebilmesi için şeker problemini gidermesi gerekmektedir. Kişilerde çene kemiği eksikliği ya da diş eksikliği bulunuyorsa, zirkonyum diş kaplama uygulamasından önce, çene cerrahi ve diş hekimliği tedavilerine alınması gerekmektedir. Dişleri çekilen hastalar, zirkonyum diş kaplama yaptırmadan önce, implant tedavisi yaptırmak zorundadır. Hastaların kemik erimesi probleminin olmaması, diş sağlığının korunması ve zirkonyum diş kaplama tedavisinin etkili olması için zorunlu sayılmaktadır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler, zirkonyum diş kaplama tedavisinden önce ilaç kullanımını bırakmak zorundadır. Hastaların ağız ve diş sağlığını etkileyen, herhangi bir bakteriyel hastalığının bulunması durumunda, zirkonyum diş kaplama tedavisinden önce bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Dişlerde çürümeler, apseler ya da diş kökü iltihaplarının tespit edilmesi durumunda, hastaların dişleri ve ağızdaki tüm iltihabın temizlenmesi gerekir.
Hangi Durumlarda Zirkonyum Diş Tedavisine İhtiyaç Duyulur?
Zirkonyum kaplama yapılan durumlar ve zirkonyum diş kaplamasının yapılmasını tetikleyen faktörler, aşağıda başlıklar halinde ele alınmıştır:
- Hastaların diş yüzeyinde çizilmeler, çatlaklar ya da kırılmalar bulunuyorsa, zirkonyum diş kaplama tedavisiyle tüm bu sorunlar ortadan kaldırılabilir.
- Zirkonyum diş kaplama uygulaması, kişilerin diş yüzeyinde oluşmuş lekelerin tamamen giderilmesinde etkilidir.
- Dişlerin arasında çok fazla mesafe varsa ve estetik açıdan olumsuz bir görüntü oluşturuyorsa, tedavi için hastalara zirkonyum diş kaplaması uygulanabilir.
- Kişilerin dişleri çapraşık şekilde gelişmişse ve kişiler ortodontik tedavileri yaptırmak istemiyorsa, kesin çözüm için zirkonyum diş kaplama işlemi uygulanabilir.
- Hastaların dişleri sararmışsa ya da genetik olarak gelen bir diş sarılığı bulunuyorsa, zirkonyum diş kaplama tedavisiyle, dişlerin kusursuz ve beyaz görünmesi sağlanabilir.
- Diş yüzeyindeki kalıcı ve işlemiş lekelerin, diş beyazlatma tedavileriyle giderilmemesi durumunda, kişilere zirkonyum diş kaplama tavsiye edilmektedir.
- Diş görünümünden hoşlanmayan ve gülüş estetiği talep eden kişiler, kendi isteklerine bağlı olarak zirkonyum diş kaplama işlemlerinden faydalanabilirler.
- Arka dişlerde köprü yapılmasına ihtiyaç duyulan sorunlarda, tedavi için zirkonyum diş kaplama tedavisinden destek alınmaktadır.
Yukarıda sıralanan faktörler sonucu, kişilere zirkonyum diş kaplama işlemi uygulanmakta ve diş yüzeyinin estetik bir görüntüye kavuşması sağlanmaktadır.
Zirkonyum Diş Uygulamasının Detayları Nelerdir?

Zirkonyum diş tedavisinin uygulanışı ve işlemlerin tüm detayları, aşağıda sırasıyla ele alınmıştır:
- Zirkonyum diş kaplama işlemini talep eden hastalar uzman diş hekimleri tarafından detaylı muayeneden geçirilmektedir.
- Ağız içinde ve diş köklerinde herhangi bir yapısal bozukluk olup olmadığını teyit etmek adına, hastaların çene röntgeni çekilmektedir.
- Zirkonyum diş kaplama işlemi için yapılan muayenede, hastaların ağız ve diş sağlığına dair tüm sonuçlar değerlendirilir. Eğer hastaların dişlerinde çürükler varsa ya da diş eti iltihabı gibi bakteriyel bir sorun bulunuyorsa, zirkonyum diş kaplama öncesi hastalar tedavi edilmektedir.
- Ağız ve diş sağlığı yerine gelen hastalar, zirkonyum diş kaplama uygulaması içi hazırlanmaktadır.
- Hastaların dişlerine uygun olarak zirkonyum diş kaplama yapraklarının hazırlanması için hastalara lokal anestezi uygulanmakta ve hastaların dişleri aynı boyutlarda küçültülmektedir.
- Dişler eşit şekilde kesildikten ve gerekli tıraşlama işlemi tamamlandıktan sonra, özel bir macun kullanılarak ya da dişlerin 3D görüntüsü alınarak, dişlerin ölçüsü alınmaktadır.
- Dişlerin kalını alındıktan sonra, alınan ölçüler laboratuvar ortamına gönderilir.
- Laboratuvar ortamında hazırlanan zirkonyum yaprakları, ortalama 2 hafta içerisinde diş hekimine teslim edilmektedir.
- Asıl zirkonyum yapraklar gelene kadar, bu süre için hastalara geçici kaplama yapılmakta ve dişlerin korunması sağlanmaktadır.
- Zirkonyum diş kaplamaları hazırlandıktan sonra, diş hekimleri bir prova ölçümü almakta ve hastaların durumuna bağlı olarak, gerçek yaprakları dişlere yapıştırmaktadır.
- Zirkonyum diş kaplamalarının dişlere sabitlenmesi için dayanıklı e sağlıklı diş yapışkanları kullanılmaktadır.
Zirkonyum diş kaplamaları dişlere yapıştıktan sonra, hastalar yeni dişleriyle sosyal yaşamlarına geri dönebilirler. Zirkonyum diş kaplamaları yapıştırıldıktan sonra, tüm tedavi süreci sona erecektir.

Zirkonyum Diş Uygulamasının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Zirkonyum kaplamanın sağladığı getiriler ve hastalara sunduğu avantajlar, aşağıda detaylıca açıklanmıştır:
- Zirkonyum diş kaplaması iççin tercih edilen zirkonyum maddesi, gerçek dişlere en fazla benzeyen ve doğal diş özelliklerine en yakın olan malzemedir. Bu sebeple, uygulama sonrası hastaların gerçek dişlerinden hiçbir fark sezilmeyecek ve yapma diş olduğu fark edilmeyecektir.
- Zirkonyum diş kaplama uygulaması, porselen diş kaplamalarından daha uzun ömürlü ve daha dayanıklıdır. Metal bir bileşenden elde edilen zirkonyum diş kaplaması, gerçek dişler kadar uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
- Dayanıklı olması sebebiyle, en arka dişlerde dahi kullanılabilir özelliktedir. Arka dişlere, çiğneme sebebiyle uygulanan baskılar, zirkonyum diş kaplamasını zedelemez ve kırılma riski oluşturmaz.
- Ağız içerisindeki herhangi bir sert ya da yumuşak dokuyla etkileşime girmemektedir. Ağız içindeki dokulara zarar vermemesi ve alerjik reaksiyon oluşturmaması, ağız sağlığını korumasına yardımcı olacaktır.
- Diş etlerinde alerjiye sebep olmadığında, diş eti morarması ve kararması gibi riskler ortadan kalkmakta, diş etleri doğal görünümünü korumaktadır.
- Uygun şartlar altında ve bakımlarına dikkat edilerek kullanılan zirkonyum diş kaplamaları, ortalama 12 yıl boyunca herhangi bir problem oluşturmaz ve onarıma ihtiyaç duymaz.
- Metal içerikli diş kaplamalarında görülen, ağız kokusu ve kötü görüntü, zirkonyum diş kaplamalarında ortaya çıkmamaktadır.
- Hastaların gerçek dişlerine tam olarak uyum sağlayan renk tonları sayesinde, gerçek dişlerden ayırt edilmemektedir.
- İsteğe bağlı olarak, tek bir dişte ya da bütün dişlerde kullanılabilir. Özellikle üst ve ön dişlerde tercih edilerek, dişlerin estetik görünüme sahip olması sağlanır.
- Işığı geçirgen bir malzeme olan zirkonyum diş kaplamaları, gerçek dişler gibi doğal ve canlı bir görünüm sağlayacaktır. Porselen dişler ve metal bazlı diş kaplamalarında olduğu gibi, mat ve kaba bir görüntü içerisinde değildir.
Zirkonyum diş kaplama uygulamaları için metal destekli ve normal olmak üzere, iki farklı seçenek oluşturulmuştur.