Protez Diş Çeşitleri ve Tedavisi

Protez diş çeşitleri ve tedavisi
Protez porselen diş fiyatları
Protez porselen diş fiyatları

Protez diş çeşitleri ve tedavisine bakıldığında; diş kayıplarını ve diş kayıplarından dolayı meydana gelen problemleri tedavi etmek için kullanılan protez dişler, hareketli ve sabit olmak üzere iki başlık altında toplanabilmektedir. Protez diş çeşitleri ve tedavisine göre diş hekimlerimiz hastalarımızın tedavi planlarını oluşturmakta ve yapılacak işlemler ile dikkat etmeleri gereken noktaları ayrıntılı bir şekilde anlatmaktadırlar. Yaş veya cinsiyet sınırlaması olmadan uygulanabilen bir tedavidir. Hem estetik hem de fonksiyonel açıdan daha sağlıklı dişlere protez diş tedavisi ile sahip olunabilmektedir.

Protez Diş Tedavisi Kimlere Uygulanmaktadır?

Protez diş tedavisine uygun olan kişiler aşağıda verilmiştir:

  • Diş kaybı olan hastalarımıza protez diş tedavisi uygulanabilmektedir. Eğer kısmi diş kaybı var ise; sabit protez diş tercih edilirken bütün dişlerini kaybetmiş olan hastalarımızda hareketli protez uygulamayı tercih etmekteyiz.
  • Dişleri arasında pozisyon bozukluğu olan hastalarımız protez diş tedavisini tercih edebilmektedirler.
  • Dişlerinde dizilimsel problemler bulunan hastalarımız için protez diş tedavisi uygun olmaktadır.
  • İdeal gülüşü yakalayabilmek için hastalarımıza protez diş uygulayabilmekteyiz.
  • Hastalarımızın dişlerinde yüksek aşınma olduğunda protez diş tedavisini tercih edebilmekteyiz.

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Diş protezi türleri aşağıda listelenmiştir:

  • Tam ve bölümlü hareketli protezler
  • Metal destekli ya da metalsiz porselen sabit protezler
  • Diş çekimi sonrasında yapılan Immediat protezler
  • Doğal diş kökleri üzerine yapılmış olan protezler
  • Çene ve yüzdeki yumuşak ve sert doku kayıplarının ortadan kaldırılması için tercih edilen protezler
  • Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olanlara özel hazırlanmış protezler

Sabit Protez Çeşitleri Nelerdir?

Sabit protez diş Fiyatları
Sabit protez diş Fiyatları

Sabit protez türlerini hastalarımız istedikleri zaman çıkartamamaktadırlar. Sabit protezler ile ilgili yenilemeye veya çıkartma gibi işlemler için diş hekimlerimizi ziyaret etmeleri gerekmektedir. Sabit protez çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Kron protez: Zayıf dişlerin kırılmaması ve şekli bozuk olan dişlerin düzeltilmesi için uygulanan protezdir. Aşırı madde kaybı olan dişler küçültülerek düzeltilmekte ve kron protez uygulanmaktadır.
  • Köprü protez: Hastalarımızın bir veya birden fazla dişinin eksik olması halinde; komşu dişler küçültülmekte ve özel kaplamalar yardımı ile aradaki boşluklar doldurulmaktadır.
  • Laminate protez: Yaklaşık 0.5 mm kalınlığı bulunan porselen yaprakçıklara verilen isimdir. Hastalarımızın dişlerinin sadece ön yüzeyine yapılan bir uygulamadır. Oldukça ince oldukları için diş hekimlerimiz özel bir yöntem ile diş yüzeyine kaynağını yapmaktadır. Işık geçirgenliği olduğu için doğal dişten ayırt edilemeyecek bir protez çeşididir.

Sabit Protezlerin Tercih Edildiği Durumlar Nelerdir?

Sabit protezin kullanıldığı durumlar şu şekildedir:

  • Dişlerin arasındaki seviye ve renk farklılıklarının düzeltilebilmesi için sabit protez kullanılmaktadır.
  • Dişlerindeki çapraşıklığı ortodontik tedavi ile gidermeyi tercih etmeyen hastalarımıza sabit protez uygulamaktayız.
  • Ön dişlerde büyük dolgu ya da kırık var ise, sabit protez ile bu durum düzeltilebilmektedir.
  • Dişlerinin şeklinden memnun olmayan hastalarımıza sabit protez uygulaması yapmaktayız.
  • Dişlerinin rengi ile ilgili memnuniyetsizliği bulunan hastalarımıza sabit protez tedavisi uygulamaktayız.
  • Gülme hattı düz ya da aşağı meyilli olan hastalarımızın gülme hattını düzeltebilmek için sabit protez kullanmaktayız.
  • Gummy smile problemi olan hastalarımızın gingivoplasti sonrasına daha estetik bir gülüşe sahip olabilmeleri için sabit protez uygulaması tercih edilebilmektedir.

Sabit Protez Bakım Uygulamaları Nelerdir?

Sabit protez temizliği, protezin sorunsuz bir şekilde senelerce kullanılabilmesi için önem verilmesi gereken bir durumdur. Özellikle bir veya birkaç dişi eksik olan hastalarımıza kron ya da köprü protez uygulaması yapılmış ise; protezin özenli kullanılması, bakım ve temizliğinin sağlanması zorunlu hale gelmektedir. Protezler ağız içerisinde yabancı bir madde oldukları için ağız ve diş sağlığının korunması oldukça önemlidir. Hastalarımızın gün içerisinde 3 kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Aynı zamanda diş ipi, arayüz fırçası kullanarak da dişlerin temizliği sağlanmalıdır. Diş etlerinden dişe doğru temizlenmelidir. Fırça ve diş ipi kullanılırken yavaş olmaya özen gösterilmelidir.

Hareketli Protez Türleri Nelerdir?

Deflex protez nedir?
Deflex protez nedir?

Hareketli protez çeşitleri, hastalarımızın istediklerinde takıp çıkartabildikleri protezlerdir. Çoğunlukla hastalarımızın ağız içerisindeki bütün dişlerini kaybettikleri durumlarda; protez diş çeşitleri ve tedavisi değerlendirildiğinde en uygun yöntem hareketli protez uygulaması olmaktadır. Özellikle yaşlı hastalarımızda sıklıkla kullanılan bir protezdir. Hareketli protez çeşitleri ise aşağıda belirtilmiştir:

  • Total protez: Ağız içerisinde hiç dişin kalmadığı durumlarda alt ve üst çenede kalan kemik dokusundan destek alarak oluşan vakum kuvveti sayesinde ağız içerisinde kalabilen protezlere verilen isimdir. Diğer bir ismi de damak protezdir. Akrilikten üretilmiş bir protez çeşididir.
  • Parsiyel protez: Eksik dişlerin yarattığı boşlukların doldurulabilmesi için uygulanan bir protez çeşididir. Eksik dişler sebebi ile konuşmada meydana gelen fonetik problemlerin ve çiğneme fonksiyonundaki sorunların çözülmesini sağlamaktadır. Dudak ve yanakları desteklediği için yüzde çökme ve sarkma gibi durumlar da meydana gelmemektedir.

Hareketli Protezlerde Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Hareketli protezlerin temizliğinin her yemek sonrasında yapılmasına özen gösterilmelidir. Temizliğin yumuşak bir fırça ile yapılması gerekmektedir. Ayrıca yıkama sonrasında protezin herhangi bir darbe almaması veya protezde hasar oluşmaması için protezin lavaboya yakın olacak şekilde tutulmasına özen gösterilmelidir. Protezlerin diş macunu ile temizlenmesine gerek olmamaktadır. Ayrıca hastalarımızın protezlerini kullanmadıkları zaman dilimi içerisinde özel bir kapta su içerisinde tutmaları gerekmektedir. Her ne kadar hareketli protezler hastalarımızın ağız içi ölçülerine göre hazırlanıyor ve hastalarımızın ağızları ile uyumlu olsa da, 24 saat süresince aralıksız kullanılamamaktadır. Dolayısı ile hastalarımızın müsait oldukları saat aralıklarında çıkartmaları ve mutlaka nemli bir yerde muhafaza etmeleri gerekmektedir. Hareketli protezlerin temizliklerinin düzenli olarak yapılmaması durumunda, protezler kötü koku yaymaya başlamaktadır. Bu da hastalarımızın kullanırken rahatsız olmalarına neden olmaktadır.

İmplant Üstü Protezlerin Çeşitleri Nelerdir?

İmplant üstü protezler; sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İmplanttan destek alınarak yapılan kron ya da köprülere sabit implant üstü protez ismi verilmektedir. Hastalarımızın kemiklerinin yeterli olmaması durumunda implanttan destek alınarak uygulanan iimplant üstü protezler ise hareketli protezler olmaktadır.

Protez diş çeşitleri ve tedavisi
Protez diş çeşitleri ve tedavisi

Yeni Nesil Diş Protezi Nedir?

Yeni nesil protez diş; ilerleyen teknoloji ile beraber sunulan protez yöntemlerine verilen isimdir. Hastalarımızın kaybettikleri dişlerinin yarattığı kötü görüntü ortadan kaldırılabilmektedir. Aynı zamanda hastalarımız çok daha estetik bir gülüşe de kavuşabilmektedirler. Bu sayede özgüvenleri de artabilmektedir. All on four tekniği gibi implant uygulamaları; yeni nesil diş protez uygulamaları arasında gösterilebilmektedir. Kolaylıkla uygulanabilecek bir tedavi olmasının yanı sıra hastalarımızın daha doğal bir görünüme erişmesini de sağlamaktadır. All on four tekniği; hiç dişi bulunmayan hastalarımızın çene kemiklerine 4 adet implant yerleştirilmesi ve sonrasında üzerine protez diş uygulanmasına denmektedir.

Yeni Nesil Diş Protez Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Yeni nesil diş protezinin artıları şöyledir:

  • İyileşme süresi oldukça kısa olan tedavilere verilen isimdir.
  • Diğer protez uygulamaları ile tedavi süresi bakımından kıyaslandığında, yeni nesil protez dişlerin uygulama süresi daha kısa olmaktadır.
  • Daha az seans ile tedavi tamamlanabilmektedir.
  • Cerrahi işleme gerek duyulmadan uygulanan bir tedavidir. Bu sebeple cerrahi işlemden çekinen hastalarımızın korkmalarını gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.

Protez Diş Tedavisi Kaç Seansta Tamamlanmaktadır?

Protez diş tedavi süresi; her hastamız için farklı olabilmektedir. Bunun nedenleri ise; her hastamızın yüzünün, dişlerinin, diş etlerinin, alt ve üst çeneleri arasındaki ilişkinin farklı olması olmaktadır. Hastalarımıza yapacağımız müdahalelere, tedavi sırasında kullanacağımız materyallere göre seans sayısı farklılık göstermektedir. Protez diş çeşitleri ve tedavisi için yapacağımız planlamalar seans sayısını etkilemektedir. Yaklaşık 3-4 seans ile protez diş tedavisini sonlandırabilmekteyiz. Ortalama 20 gün içerisinde hastalarımız protez dişlerini kullanabiliyor olmaktadırlar. İlk muayene, kontrol ve bakım, protez diş uygulaması gibi aşamalardan geçildiği için tek seansta sonlanabilecek bir tedavi değildir.

0 0 votes
Faydalı mı?
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir sorun varsa hemen yorum yapabilirsin.x
()
x