
Porselen kaplama dişler, hastaların kendi tercihine bağlı olarak, estetik diş hekimliği tedavileri kapsamında uygulanmaktadır. Porselen diş kaplama uygulamalarını talep eden hastalarımız, uzman diş hekimlerimiz tarafından muayene edilmektedir. Detaylı muayeneden geçirilen hastalarımızın, ağız ve diş sağlığının yerinde olup olmadığına dair tüm detaylar öğrenilmektedir. Porselen kaplama dişlerin kullanımı için herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı belirlendikten sonra, hastalarımız uygulama için hazırlanmaktadır. Estetik açıdan kusursuz diş dizilimi ve gülüş estetiği sağlayan porselen diş kaplama işlemleri, hastalarımızın isteğine göre farklı şekillerde uygulanabilir. Porselen diş kaplama uygulamalarının özellikleri ve işlem detayları hakkında merak edilenler, yazı başlıkları içerisinde ele alınmıştır.
Porselen Kaplama Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?
Porselen kaplama tedavisi sürecinde, hastaların beklenti ve talepleri dikkate alınmaktadır. Porselen kaplama uygulamalarında kullanılacak işlemlerin türleri ve özellikleri için hastaların talepleri üzerine tercihler belirlenmekte ve tedavi planlaması yapılmaktadır. Porselen diş kaplama uygulamaları, estetik diş hekimliği kapsamında hayata geçirilmekte ve hastaların isteğine göre tedaviye başlanmaktadır. Gülüş estetiği kapsamında en fazla tercih edilen diş kaplama modellerinden bir tanesi olan porselen kaplamalar, diş diziliminin kusursuz bir hal almasına olanak tanımaktadır. Gülüş estetiği açısından beklentileri olan ve diş yapısından rahatsızlık duyan hastalar, porselen kaplama uygulamalarıyla istedikleri görüntüyü elde edecektir. Dişlere herhangi bir kalıcı zarar vermeyen porselen kaplamalarda, kron ham maddeler tercih edilecektir. Porselen kron kaplamalar için hazırlanan kron yapraklar, diş yüzeyinin doğal ve kusursuz görünmesine yol açmaktadır.
Porselen Kaplama Uygulamalarının Çeşitleri Nelerdir?

Porselen kaplama türleri ve bu uygulamalar kapsamında hastalara sunulan modeller, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:
- Porselen diş kaplama uygulaması
- Seramik hammaddeli porselen diş kaplama uygulaması
- Metal madde kullanımlı porselen diş kaplaması
- Ön diş ve arka işlerde tercih edilen porselen diş kaplamaları
Yukarıda sıralanan porselen kaplama modelleri arasından, hastaların tercih ve beklentilerine uygun olanı seçilmekte ve uygulama başlatılmaktadır. Porselen kaplama için hangi işlemin tercih edileceği, uzmanların yapacağı incelemelerin ardından netleşecektir. Hastaların diş rengine en uygun model belirlenmekte ve kaplama boyutları diş yüzeyiyle bire bir uyumlu hale getirilmektedir.
Kimler Porselen Kaplama Yaptırabilir?
Porselen kaplama yaptıran kişilerin, en az 18 yaşında olması şart koşulmuştur. Çok acil ve gerekli durumlarda, hekimlerin de uygun görmesiyle, 18 yaşından küçük bireylere de porselen kaplama uygulanabilir. Porselen kaplama işlemlerinde 18 yaşından küçük kişilere tedavi uygulamak için yüz ve çene gelişiminin tamamlanmasına dikkat edilmektedir. Hastaların daimi dişlerinin tamamının çıkması, çene ve kemik gelişiminin tamamlanması şart koşulmuştur. Yetişkin bireylerde ise yüz ve çene kemiğinde herhangi bir eksiklik bulunmaması şartıyla, isteyen herkese porselen diş tedavisi uygulanabilir. Porselen kaplama uygulamaları, estetik açıdan tercih edilen tedavi yöntemlerinden olduğundan, hastaların ağız ve diş sağlığının yerinde olmasına özen gösterilmelidir. Dişlerde çürüme, apse ya da tartar gibi sorunların yer alması, hastaların porselen diş kaplaması yaptırmasına engel olmaktadır. Aynı şekilde, diş eti ve diş kökünde bakteriyel enfeksiyonların gelişmesi de porselen diş kaplaması için engel niteliği taşımaktadır. Porselen diş kaplama uygulaması için hastalardaki ağız ve diş problemlerinin tamamının tedavi edilmesi şart koşulmuştur. Çene kemiğinde ve dişlerinde travma sonrası eksilmeler bulunan hastalara, implant ve çene estetiği gibi tedavilerin uygulanması gerekmektedir.
Hangi Durumlarda Porselen Kaplama Yapılır?
Porselen kaplama yapılan durumlar, aşağıda detaylı şekilde listelenmiştir:
- Hastaların dişlerinde çatlamalar, kırılmalar ya da zedelenmeler meydana gelmişse, porselen kaplamalarla tüm bu sorunlar ortadan kaldırılacaktır.
- Hastaların dişlerinde kalıcı lekelerin bulunması, diş yüzeyine işemesi ve diş beyazlatma işlemlerinde dahi gerekli sonucun alınamaması durumunda, hastalar porselen kaplama tedavilerinden faydalanabilirler.
- Diş yapısındaki genetik ya da sonradan gelişen renk değişimi ve sararmanın ortadan kalkması için porselen diş kaplama yapılmaktadır.
- Dişte kırılmalar ya da eksilmeler bulunuyorsa, implant ya da sadece kapama uygulamalarıyla diş dizilimi tamamlanabilir.
- Ön dişlerdeki çatlamalar, hasarlar ve görüntü bozukluklarının giderilmesi amacıyla, dişlere porselen kaplama yapılmaktadır. Porselen kaplama sonrasında, ön dişler tamamen kusursuz ve beyaz bir görünüme sahip olacaktır.
- Diş dolgusu tedavileriyle, dişlerdeki çürüklerin giderilemeyeceği durumlar, dişlerin büyük bir kısmı alınmakta ve boşta kalan yerlere porselen kaplama uygulanmaktadır.
- Dişlerde çarpıklıkların meydana gelmesi durumunda, diş dizilimini güzelleştirmek için porselen kaplama tedavileri uygulanmaktadır.
Porselen kaplama uygulamaları, tek bir dişte kullanılabileceği gibi tüm dişlerde de kullanılabilir şekilde tasarlanmıştır.
Porselen Kaplama Uygulamalarının Aşamaları Nelerdir?

Porselen kaplama tedavisinin aşamaları ve uygulama detayları, aşağıda sıralanmıştır:
- Porselen kaplama işlemlerini talep eden hastalar, uzmanlar tarafından detaylı muayeneden geçirilmektedir.
- Hastaların ağız ve diş sağlığından herhangi bir sorun olmadığı kesinleştikten sonra, diş ve ağız ölçümleri yapılmaktadır.
- Ağız ölçüm işlemi için hastaların diş yüzeylerine, özel bir aletle silme işlemi uygulanmakta ve diş yüzeyi tamamen temizlenmektedir.
- Porselen yaprakların diş üzerine tam olarak oturması adına, diş yüzeyi ince bir tabaka halinde inceltilmektedir. Hastaların diş yapısına ve ağız boyutlarına bağlı olarak, diş inceltme uygulaması 0-5 mm ila 0-7 mm arasında değişiklik göstermektedir.
- Diş yüzeyi gerekli ölçülerde inceltildikten sonra, diş yüzeyinin kalıbı çıkarılır. Kalıp alma işlemi için hastaların ağzına özel bir kum doldurulmakta ve bu kumun diş kalıbını çıkarması sağlanmaktadır. Kalıp alma işleminde, standart yöntem yerine, 3 boyutlu sistemler de kullanılabilir.
- Alınan kalıp ölçüleri üzerinden, laboratuvar ortamında porselen yaprak kaplamalar hazırlanmaktadır.
- Porselen kaplamalar, ortalama 2 hafta içerisinde kliniğe ulaşmaktadır.
- Porselen yaprakların aslı gelene kadar, hastaların diş yüzeyine geçici kaplama yapılmakta ve dişlerin zarar görmesi engellenmektedir.
- Asıl porselen kaplamalar hazırlandıktan sonra, hastaların dişlerine uygulanmak için gerekli ölçümler yapılmakta ve prova alınmaktadır. Prova sonrasında, hastalar porselen kaplamalara uyum sağlayabilirse, hazırlanan yapraklar dişlere uygulanacaktır.
- Porselen kaplamaların dişlere sabitlenmesi için özel bir yapıştırıcı kullanılmakta ve kaplamalar sabit hale getirilmektedir.
Porselen kaplama işlemi tamamlandıktan sonra, hastalar yeni dişlerini kullanmaya başlayabilir ve sosyal hayatlarını devam ettirebilirler.
Porselen Kaplamanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Porselen kaplama tedavisinin getirileri ve işlem sonrası hastaların elde ettiği avantajlar, aşağıda detaylı şekilde sıralanmıştır:
- Porselen kaplamaların içerisinde kullanılan maddeler değiştirildiğinden, tüm dişlere uyum sağlayabilecek düzeyde dayanıklılık göstermektedir.
- Özellikle ön dişlerde tercih edilen porselen kaplamalar, dişlerin estetik bir görünüme sahip olmasını sağlayacaktır.
- Diş yüzeyinde yer alan tüm görüntü bozukluklarını gideren porselen kaplamalar, dişlerin estetik açıdan kusursuz olmasına imkan tanımaktadır.
- Porselen kaplamalar, tek bir diş için uygulanabileceği gibi, bütün dişler için de ideal özellik taşımaktadır.
- Porselen kaplamalar, uzun ömürlü ve dayanıklı malzemelerdir. Kısa sürede kırılma ya da hasar görme gibi problemler, porselen kaplamalarda tercih edilmemektedir.
- Dişlerdeki kırılmalar, çatlaklar ya da eksikliklerin tamamlanması için hızlı ve kesin çözüm sunmaktadır.
- Diş yüzeyindeki renk değişimleri, lekeler ve çizilmelerin tamamı ortadan kalkar.
- Porselen kaplamalar, diğer dişlerle bire bir uyumlu renklere sahip olacaktır.
Porselen kaplamaların bakımı için gerekli detaylara dikkat edilmesi ve ağız sağlığının korunması durumunda, ortalama 10 yıl boyunca aynı kaplamalar kullanılmaya devam edilebilir. Porselen kaplamaların uzun ömürlü olması için kişilerin her yemekten sonra uygun bir fırçayla dişlerini temizlemesi, diş ipi kullanması ve ağız bakım suyuyla gargara yapması şart koşulmuştur.

Porselen Kaplama İle Zirkonyum Kaplama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Zirkonyum kaplama ve porselen kaplama arasındaki temel farklar şunlardır:
- Porselen kaplamalar dişin üzerine yapıştırılırken, zirkonyum kaplamalar için dişler kesilmekte ve aynı boyuta getirilmektedir.
- Porselen kaplamalar özellikle ön dişlerde tercih edilirken, zirkonyum kaplamalar tüm dişlere uyumlu şekilde tasarlanmıştır.
- Porselen kaplamaların içerisindeki bileşene bağlı olarak, diş etlerinde koyu renkli bir çizgi ve morarma meydana gelebilir. Zirkonyum metalinde ise hastaların diş etleri ve yumuşak dokulularında herhangi bir etkileşim meydana gelmeyecektir.