Porselen dolgu uygulaması, kişilerin dişlerindeki çürümeleri ya da kırılmaları telafi etmek amacıyla, sıklıkla kullanılan uygulamalardan biridir. Porselen dolgular, hastalarımızın diş ve gülüş estetiğini korumada etkilidir. Porselen dolgu gereksinimi olan hastalarımız, diş hekimlerimiz tarafından muayene edildikten sonra tedaviye alınmaktadır. Dişlerde kullanılan amalgam dolgular, koyu renkli görüntü oluşturmakta ve dişlerin kullanım fonksiyonunu engellemektedir. Porselen dolgular ise hastalarımızın dişlerini normal şekilde kullanmasını ve dişlerin doğal görüntüsünün korunmasını sağlayacaktır. Porselen dolgu uygulamalarımız hakkında bilgi almak ve tedavi sürecinin detaylarını öğrenmek için yazı içerisindeki başlıklarımızı takip edebilirsiniz.
Porselen Dolgunun Özelliği Nedir?
Porselen dolgu işlemi, dişlerin eksik bölümlerini estetik şekilde tamamlamak ve dişlerdeki doğal görünümü korumak amacıyla uygulanmaktadır. Dişlerin eksik bölümünü tamamlamak için anatomik esaslara uyulması ve dişlerle bire bir uyumlu malzemeler kullanılması, porselen dolgu işlemlerimizin temel prensibidir. Hastalarımızın dişlerindeki doğal görünümü korumayı esas amaç edinen uygulamamız, azı dişi ya da ön dişlerdeki dolgu işlevini görmektedir. Kompozit ya da amalgam dolgu kullanılarak restore edilen dişler, porselen dolgu kullanımıyla normal görüntüye kavuşmakta ve daha kuvvetli bir hal almaktadır. Hastalarımızın dişlerinde çok fazla madde kaybı olması ve kanal tedavisi gibi işlemler sonrasında, dişin doğal yapısının büyük bir kısmının kaybedilmesi durumunda, porselen dolgular kullanılarak diş yüzeyi normal görüntüsüne getirilecektir. Estetik diş hekimliği ve gülüş estetiği kapsamında sıklıkla kullandığımız porselen dolgu uygulamalarımız, hastalarımızın diş dizilimini doğal görünümünde tutacaktır.
Porselen Dolgu ve Amalgam Dolgu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Porselen ve amalgam dolgu işlemleri, estetik açısından birbirinden farklı özellikte değerlendirilmektedir. Amalgam dolgular, dişlerde koyu renkli tabaka oluşmasına ve dişlerin estetik görünümünün bozulmasına yol açmaktadır. Hastalarımız için rahatsız edici bir durum olan amalgam dolgu görüntüsü, porselen dolgu sayesinde telafi edilmektedir. Hastalarımızın dişlerinin doğal görünmesi ve dişlerde herhangi bir farklılık hissedilmemesi açısından, porselen dolgu uygulamasını tercih etmekteyiz. Dişlerin doğal fonksiyonunu koruyan porselen dolgu, diş hissiyatı ve çiğneme özelliklerini yitirmeyecektir. Porselen dolguların diş fonksiyonlarını korumasının yanında, amalgam dolgular diş hissiyatını ve dişlerin fonksiyonlarını tamamen yitirir özelliktedir. Hastalarımızın dişlerini doğal şekilde kullanması ve herhangi bir eksiklik yaşamaması açısından, hekimlerimiz tarafından uyumlu porselen dolgular hazırlanacaktır. Amalgam dolgular, kısa sürede yıpranabilir ve dişlerden düşebilir. Amalgam dolguların kısa süreli olmasının aksine, porselen dolgular uzun süre kullanılabilir ve gerçek dişler gibi çiğneme fonksiyonu sağlayabilir.
Kompozit Dolguyla Porselen Dolgu Arasındaki Fark Nedir?
Kompozit dolgu uygulaması, hastalarımızın dişlerindeki çürük bölümlerin kapatılması için ideal yöntemlerden bir tanesidir. Kompozit dolgu kullanımıyla, hastalarımızın dişlerindeki boşluklar kapatıldıktan sonra, porselen dolgularda diş yüzeyi kaplanmaktadır. Sadece kompozit dolgu kullanımı, uygulama esnasında büyümelerin meydana gelmesi ve diş yüzeyinde katların oluşmasıdır. Kompozit dolgu sebebiyle oluşan büzülmeler, porselen dolgularda görülmemekte ve dişlerin doğal görünmesi sağlanmaktadır. Kompozit dolgular, dişlerin üzerine sürülerek dondurulmaktadır. Bu sebeple, dolgu sonrasında pürüzlerle karşılaşılmaktadır. Porselen dolgular ise laboratuvar ortamında hazırlanmakta ve hastalarımızın diş ölçüsüne bire bir uyum sağlamaktadır. Zayıf diş duvarlarında herhangi bir pürüzün oluşmaması için uzmanlarımız porselen dolguları tercih etmektedir.
Porselen Dolgu Nasıl Uygulanır?
Porselen dolgu uygulamasının adımları, aşağıda detaylıca sıralanmıştır:
- Porselen dolgu öncesinde, hastalarımızın ağız sağlığı detaylıca muayene edilmektedir.
- Ağız muayenesi yapıldıktan sonra, diş ve dişetindeki tüm rahatsızlıklar tedavi edilir.
- Dişlerdeki çürümeler belirlendikten sonra, çürük bölüm temizlenir ve gerektiğinde kanal tedavisi yapılır.
- Çürükler temizlendikten sonra, temizlenen bölgeye solüsyon uygulanır.
- Solüsyon uygulamasının ardından, bölgeye dolgu malzemesi uygulanarak, bölgenin mikrop üretimi sonlandırılır.
- Son olarak, açıkta kalan bölgenin ölçüsü alınır ve dişlere uygun porselen dolgular hazırlanır.
- Hazırlanan porselen dolgular, hastalarımızın dişlerine yapıştırılır.
- Porselen dolgular yapıştırıldıktan sonra, tazyikli su yardımıyla, diş yüzeyindeki çıkıntılar giderilir ve dişlerin aynı boyutlarda olması sağlanır.
Porselen dolgu işlemi için hastalarımıza lokal anestezi uygulanmakta ve bölgenin tamamen uyuşması sağlanmaktadır.
Porselen Dolgu Uygulama Süresi Ne Kadardır?
Porselen dolgu yapım aşamaları, iki seanstan meydana gelmektedir. Birinci seansta, hastalarımızın dişleri dolguya hazır hale getirilmektedir. Hastalarımızın diş ölçüsü alındıktan sonra, dişlere bire bir uyum sağlayacak porselen dolgu kaplaması hazırlanacaktır. Laboratuvar ortamında, uzman teknikerlerimiz tarafından hazırlanan porselen dolgular, hastalarımızın dişlerine tam olarak uyum sağlayacaktır. Hastalarımızın dişlerine polisaj uygulandıktan sonra, özel yapıştırıcılarla dolgular dişe sabitlenmektedir. Yapıştırma işleminin ardından, porselen dolgu üzerine polisaj ve cila uygulamaktayız. Porselen dolgu uygulamamızın ardından, hastalarımız uzun yıllar boyunca porselen dolgularını kullanmaya devam edeceklerdir. Uzun ömürlü kullanım imkânı sunan porselen dolgular, uygulama sonrası ilk 3 gün boyunca diş hassasiyeti oluşturabilir. 3 gün geçtikten sonra, hastalarımız normal şekilde yemek yiyebilir ve çiğneyebilir. Porselen dolguların düşmemesi için uygulama sonrası ilk 24 saat boyunca, dolgu yapılan dişin kullanılmaması ve herhangi bir şeyin çiğnenmemesi şart koşulmuştur. Kemik gelişimi tamamlanan tüm hastalarımız, porselen dolgu tedavisinden faydalanabilir.
Günlerdir dişimde oluşan ağrıdan dolayı uyuyamıyordum. Ne yaptıysam geçmedi. Hep kulaktan duyma bilgiler ile ağrıyı geçirmeye çalıştım. Sonunda dayanamayıp doktorumdan randevu aldım. Dişimde çürük oluşumu başlamış. Dolgu tedavisi ile ağrılarım sonlandı. Şuan geceleri daha rahat uyuyabiliyorum. Çok başarılı bir doktor ile tedavimi olduğum için mutluyum. Kendisine sonsuz teşekkürler
Dişlerimde oluşan ufak çürükler inanılmaz derecede ağrı yapıyordu. Her ne yaptıysam bir türlü ağrıyı gideremedim. Geceleri daha çok ağrıyan bir diş düşünün. Uyutmayan. Eminim ki herkes yaşamıştır. Dayanamayıp dolgu tedavisi için İstanbul Gülüş Tasarımı kliniğinden randevu aldım. Şuan geceleri daha iyi uyuyabiliyorum. Ağrı, sızı hiçbir şey kalmadı.