Porselen diş; bir diş kaplama tekniğidir. Porselen diş tedavisinde, dişin yüzeyi porselen ile kaplanmaktadır. Porselen diş tedavisi sayesinde hastalarımız dişlerini saklamak için ekstra çaba harcamamakta ve dişleri daha estetik bir görünüme kavuşmaktadır. Dişlerin ana rengine yakın olması esas alınarak porselen kaplamalar için renk belirlenmektedir. Ana maddesi porselen olan kaplama çeşitleri; porselen diş kaplama, metal diş kaplama ve seramik diş kaplama olmaktadır. Sistemik rahatsızlığı bulunan hastalarımızın porselen diş tedavisi için uygun olup olmadıklarını diş hekimlerimiz belirlemekte ve buna göre tedaviye başlamaktadır.
Porselen Diş Uygulaması İçin Uygun Olanlar Kimlerdir?
Porselen kaplama yapılabilecekler durumlar aşağıda verilmiştir:
- Dişlerinde çarpıklık olan hastalarımıza porselen diş tedavisi uygulanmaktadır.
- Diş diziliminde diş eksikliği olan hastalarımıza porselen diş ile daha estetik gülüşler kazandırılmaktadır.
- Diş çürüme bölgesi eğer diş dolgusu ile tedavi edilemeyecek kadar büyük ise; porselen kaplama tedavisine başvurulmaktadır.
- Dişlerinin ön kısmında kırık, aşınma gibi problemler olan hastalarımıza porselen diş uygulaması yapılmaktadır.
Porselen Diş Tedavisi Uygulanamayacak Olanlar Kimlerdir?
Porselen kaplama için uygun olmayan kişiler şöyledir:
- Ciddi derecede diş eti rahatsızlıkları yaşayan hastalarımızın diş eti rahatsızlıkları geçmeden porselen kaplama yapılabilmesi mümkün olmamaktadır.
- Aşırı diş çürüğü bulunan hastalarımız porselen diş tedavisi görememektedir.
- Kanal tedavisine gerek duyulacak bir enfeksiyon ile karşı karşıya kalındığında; porselen kaplama yapılması uygun olmamaktadır.
- Diş gıcırdatma ve diş sıkma alışkanlığı bulunan hastalarımız bu alışkanlıklarını bırakmadan porselen diş tedavisi görememektedirler.
- Ağız ve diş temizliğine dikkat etmeyen hastalarımıza porselen kaplama uygulanmamaktadır.
- Alt ve üst dişler arasında başa baş kapanış var ise; porselen diş uygulaması yapılamamaktadır.
- Sağlıklı mine dokusu yeterli olmayan hastalarımıza porselen diş uygulanamamaktadır.
Porselen Diş Uygulaması Nasıl Yapılır?
Porselen kaplama aşamaları aşağıdaki gibidir:
- Uzmanlarımız öncelikle hastalarımızın ağız içini detaylı bir şekilde muayene etmektedirler. Hastalarımızın porselen kaplama tedavisi için uygun olup olmadıkları tespit edilmektedir. Eğer hastalarımızın ileri düzeyde dişeti rahatsızlıkları ve kanal tedavisini gerektiren problemleri var ise; öncelikle bu problemlerin tedavi edilmesi ve sonrasında porselen kaplama uygulamasının yapılması gerekmektedir.
- Porselen kaplama yapılacak olan dişlerin ölçülerini almaktadırlar.
- Kaplama yapılacak olan dişlerin porselen kaplama için uyumlu hale gelebilmesini sağlamak amacı ile diş hekimlerimiz eğer gerekli görürlerse diş kesim işlemi yapmaktadırlar.
- Laboratuvar ortamında hastalarımızın ölçülerine uygun şekilde porselen kaplamaları üretilmektedir. Hastalarımızın ten rengine ve doğal görünümlerine uygun şekilde kaplamaların tasarlamaları yapılmaktadır. Bu kaplamaların üretilmesi ise ortalama 3-4 gün gibi bir süre almaktadır.
- Porselen kaplamalara son hali verildikten sonra hastalarımızın kaplama yapılacak olan dişlerine porselen kaplamalar uygulanmaktadır.
Porselen Diş Tedavisinde Kuronlar Yapılana Kadar Dişsiz Mi Kalınır?
Kuronlar yapılana kadar dişsiz kalınması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu süreçte hastalarımızın fonksiyon ve çiğnemeleri ile ilgili bir problem yaşamamaları için geçici protezler yapılmaktadır.
Porselen Diş Uygulaması Kaç Seansta Tamamlanmaktadır?
Porselen kaplama için seans sayısı, tedavi planına ve hastalarımıza göre değişiklik göstermektedir. Ancak başarılı bir porselen diş tedavisi için en az 4 seansın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu seanslar ve seanslarda yapılanlar şunlardır:
- İlk seansta dişler hazırlanmakta ve ölçü alınmaktadır. Dişlerin uygulanacak olan tedavi doğrultusunda küçültülmesi ve aynı zamanda hastalarımızın bütün ağızlarının ölçüsünün alınması bu seansta gerçekleştirilmektedir.
- İkinci seansta altyapı provası yapılmaktadır. Hastalarımızdan alınmış olan ölçüler doğrultusunda laboratuvar ortamında bir ağız modeli oluşturulmaktadır. Zirkon ve metal altyapılı kaplamalar prova edildikten sonra tespit edilen kusurlara göre uyumlamalar yapılmalıdır.
- Üçüncü seansta porselenlerin provası yapılmaktadır. Porselenlerin komşu ve karşı dişlere uyumlu olabilmesi için gerekli kontroller yapılmakta ve bu kontroller doğrultusunda düzeltmeler yapılmaktadır. Bu aşamada hastalarımızın da fikirleri alınmaktadır. Gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra laboratuvar ortamında cilası yapılmaktadır. Eğer bu seans esnasında beğenilmeyen noktalar fark edilir ise; hastalarımız porselen kaplamanın son halini beğenene kadar bu seans tekrarlanmaktadır.
- Cila ve simantasyon, porselen diş uygulamasının dördüncü seansıdır. Yapılan restorasyonunun son kez ağızda denendiği aşamadır. Bu aşamadan sonra herhangi bir problem ile karşılaşılmaması ve hastalarımızın da yapılacak olan işleme onay vermeleri halinde; porselen kaplama dişin üzerine yapıştırılmaktadır. Ardından diş hekimlerimiz hastalarımıza bu süreçte nasıl bir ağız bakımı uygulamaları gerektiğini anlatmaktadırlar.
Porselen Dişlerin Kullanım Ömrü Ne Kadardır?
Porselen kaplamaların ömrü, her hastamız için farklılık göstermektedir. Hastalarımızın ağız ve diş sağlıklarına verdikleri öneme, diş hekimlerimizin belirlediği kontrol seanslarını aksatıp aksatmamalarına göre porselen dişlerin kullanım ömürleri değişiklik göstermektedir. Hastalarımızın porselen dişlerine iyi bakmaları ve diş hekimlerimizin tavsiyelerini uygulamaları durumunda; porselen dişlerinin ömrü ortalama 10 yıl ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bazı hastalarımız kaplama tedavisi gördükten sonra kaplamalarının belirli bir süre sonunda değiştirilmesine ihtiyaç duymaktadırlar. Ancak porselen kaplamalar değişim yapılmasına gerek olmayan bir kaplama çeşididir.
Porselen Diş Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Porselen kaplamanın artıları şu şekildedir:
- Porselen kaplamalar oldukça dayanıklı materyallerden üretilmektedirler. Dolayısı ile hastalarımız uzun yıllar boyunca bu kaplamaları kullanabilmektedirler.
- Diğer kaplamalar ile kıyaslandığında porselen kaplamanın maliyeti daha düşük olmaktadır. Hastalarımız daha uygun fiyatlar ile daha estetik görünüme ulaşabilmektedirler.
- Porselen diş kaplama işleminin süresine bakıldığında; birçok diş tedavisine göre daha kısa süre içerisinde tamamlanan bir tedavidir.
- Gülüş tasarımına katkı sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Porselen Diş İle Zirkonyum Diş Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Porselen kaplama ile zirkonyum kaplamanın farkları aşağıda listelenmiştir:
- Porselen kaplamalarda, altın ya da platinden metal köprü kullanılmaktadır ve metal destekli kaplamalardır. Kaplamaların daha dayanıklı olabilmesi amacı ile metal destekli yapılmaktadır. Zirkonyum kaplamalarda ise dayanıklılık zirkonya ile oksijenin birleşmesi ile elde edilmektedir. Bu sebeple metal desteğine gerek duyulmamaktadır.
- Zirkonyum kaplamalar porselen kaplamalar ile kıyaslandığında diş ve diş eti ile daha uyumludur. Bunun nedeni ise; porselen kaplamalarda metal kullanımıdır.
- Porselen kaplamaların ışık geçirgenliği yokken zirkonyum kaplamaların ışık geçirgenliği bulunmaktadır. Bu sebeple porselen kaplamalar ile dişin doğal renginden daha uzak bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Metal destekleri karartıldığı için hem diş eti çekilmesine sebebiyet verebilmektedir hem de diş etinin etrafında morlukların görünmesine neden olabilmektedir. Ancak bu durum zirkonyum kaplamada yaşanmamaktadır.
- Porselen kaplamada diş ile diş eti birbirlerine tam oturmadıkları için porselen kaplama ile diş arasında boşluk bulunmaktadır. Bu boşluk besin artıkları ile dolabilmektedir. Bu besin artıkları temizlenemediğinde doğal dişlerde çürüme meydana gelebilmektedir. Ayrıca ağız kokusu problemi de ortaya çıkabilmektedir. Ancak zirkonyum kaplamalarda dişe veya diş etine herhangi bir zarar gelmemektedir.
- Zirkonyum kaplamalar kullanım ömrü açısından daha uzun ömürlü olsalar da maliyet konusunda da porselen kaplamalara göre daha maliyetli olmaktadırlar.
- Porselen kaplama öncesinde doğal dişlere kesme ve törpüleme işlemi yapılmaktadır. Ancak zirkonyum kaplama tedavilerinde doğal dişlere yapılan inceltme ve törpüleme işlemleri yok denecek kadar az olmaktadır.
Porselen Diş Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Porselen kaplama ücretlerini belirleyen etkenler aşağıda sıralanmıştır:
- Porselen kaplamada kullanılan malzemenin kalitesine göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Kaliteli malzemeden yapılmış olan kaplamanın kullanım ömrü fazla olmaktadır. Ancak malzeme kalitesi arttıkça porselen kaplama fiyatları da artış göstermektedir.
- Porselen diş uygulamasının yapılabilmesi için 4 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler tedavi ücretini etkilemektedirler.
- Porselen kaplanacak olan diş sayısı arttıkça tedavi ücretleri de artış göstermektedir.
- Porselen diş tedavisini uygulayan diş hekimi, tedavi ücretlerini değiştirmektedir. Tecrübeli diş hekimi ile sürdürülen tedaviden daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Fakat bu aynı zamanda tedavi ücretlerini arttıran bir durumdur.