Porselen Diş Nasıl Yapılır

Porselen diş nasıl yapılır
Tek diş kaplaması nasıl yapılır?
Tek diş kaplaması nasıl yapılır?

Porselen diş uygulaması, hastaların diş boyutuna uygun porselen yaprakların hazırlanmasıyla gerçekleştirilmektedir. Porselen diş işlemini talep eden kişiler, diş hekimleri tarafından muayene edilmektedir. Muayene sürecinde, hastaların ağız ve diş sağlığı incelenmekte, çene kemiği ve diş görüntülemesi için röntgen çekimi yapılmaktadır. Porselen diş tedavisinin uygulanacağı dişler belirlendikten ve hastaların ağız bakımı yapıldıktan sonra, diş hekimleri porselen diş tedavisini başlatacaktır. Porselen diş kaplamları, birden çok çeşide sahip olduğundan, her hastanın bütçesine ve talebine uygun işlem imkânı mevcuttur. Porselen diş kaplaması hakkında merak edilenler ve uygulamadaki işlemlerin özellikleri, yazı başlıklarında incelenmiştir.

Porselen Diş Uygulamasının Genel Özellikleri Nelerdir?

Porselen diş kaplaması, hastaların kendi isteklerine bağlı olarak gerçekleştirilebileceği gibi, uzmanların gerekli görmesine bağlı olarak da uygulanabilir. Diş estetiği için en fazla tercih edilen uygulamalar arasında, porselen diş kaplaması da yer almaktadır. Estetik diş hekimliğinin en çok tercih edilen uygulamalarından bir tanesi olan porselen diş kaplaması, hastaların gülüş estetiğini doğrudan etkilemekte ve dişlerdeki tüm kusurları ortadan kaldırmaktadır. Porselen diş kaplaması sonrasında, diş yüzeyinde rahatsızlık uyandıran tüm görüntüler ve şekil bozuklukları ortadan kalkacaktır. Estetik diş hekimliği uygulamaları, hastaların kendi talep ve isteklerine bağlı olarak, diş hekimleri tarafından kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. Porselen diş kaplamaları, çeşitlerine göre farklılık göstermekte ve her dişte farklı etkiler uyandırmaktadır. Özellikle ön dişlerin estetik görünümü için tercih edilen porselen diş kaplaması, uzun ömürlü ve sağlıklıdır.

Porselen Diş Kaplama İşleminin Çeşitleri Nelerdir?

Porselen diş neden yapılır?
Porselen diş neden yapılır?

Porselen diş türleri ve bu türlerin özellikleri, aşağıda detaylı şekilde açıklanmıştır:

  • Standart porselen diş kaplama uygulaması
  • Seramik ham maddeli porselen diş kaplaması
  • Metal madde ham madde kullanımlı porselen diş kaplaması
  • Ön diş ve arka dişler için özel olarak tasarlanan porselen diş kaplaması

Yukarıda sıralanan porselen diş kaplama uygulamaları arasından, hastaların tercihine ve ağız sağlığına en uygun olan yöntem tercih edilmektedir. Porselen diş kaplamasının ardından, hastaların dişleri gerekli işlemlerden geçirilmekte ve porselen yapraklar dişlere sabitlenmektedir. Porselen diş kaplama uygulamaları arasından en uygun modeli tercih etmek için diş hekimlerinin muayenesinden geçilmesi ve diş hekimi tavsiyesinin dikkate alınması gerekir.

Porselen Diş Kaplaması Kimlere Uygulanır?

Porselen kaplama yaptıracak kişilerin temel özellikleri şunlardır:

  • Porselen kaplama yaptırmak isteyen hastaların, en az 18 yaşında olması şart koşulmuştur.
  • Porselen diş kaplama işlemleri, 18 yaşından küçük hastalarda, belirli şartlar altında uygulanmaktadır. Sadece doktorların gerekli görmesiyle uygulanabilen 18 yaş altı porselen diş kaplaması için hastaların kemik gelişimi ve yüz gelişimine dikkat edilmektedir. Kemik gelişimi tamamlanmayan hastalar, 18 yaşını doldurmadan porselen diş kaplaması yaptıramazlar.
  • Hastaların dişlerinde, herhangi bir çürüme ya da iltihabi hastalık bulunmamalıdır. Diş çürümeleri ve diş kökü apsesi gibi hastalıkların tespit edilmesinin ardından, hastalar detaylı muayeneden geçirilmeli ve iltihaplı diş hastalıkları tedavi edilmelidir.
  • Diş eti ve çene kemiğinde herhangi bir iltihap olmadığı tespit edilmelidir. Özellikle diş eti iltihabı gibi hastalıkların bulunması, porselen diş kaplama işleminin yapılmasına engel olacaktır.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar, porselen diş kaplaması öncesinde ilaç kullanımını durdurmalıdır. İşlem esnasında herhangi bir kanama riski bulunmasa da tedbir amaçlı, kan sulandırıcı ilaç kullanımının engellenmesi gerekir.
  • Hastaların çene kemiğinde ya da dişlerinde eksiklik olmamalıdır. Doğuştan ya da travmaya bağlı olarak, çene kemiğinde eksilmeler ve hasarların meydana gelmesiyle birlikte, porselen diş kaplaması öncesi farklı tedavilerin uygulanması gerekecektir.
  • Hastaların dişlerinin boyutu ve durumu dikkate alınmasa da porselen kaplama için hastaların diş kökünün bulunması gerekmektedir.
  • Porselen diş kaplamaları için hastaların yüksek şeker sorunu yaşamaması şart koşulmuştur. Şeker hastalığı kontrol edilmeden, diş estetiği uygulamalarına başlanması söz onuşu değildir.
  • Dişlerde çürükler bulunuyorsa uygulama öncesinde çürük tedavisi yapılmak zorundadır. Çürük tedavisi sonrasında, dişin durumuna ve boyutuna uygun olarak, porselen kaplama işlemi uygulanacaktır.
  • Hastaların metale ya da diğer ham maddelere olan hassasiyeti tespit edilerek, en uygun porselen diş türüne karar verilmelidir. Metal içerikli ya da normal içerikli porselen diş uygulamaları, hastadan hastaya farklılık göstermektedir.

Porselen Diş Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır, Detayları Nelerdir?

Porselen Diş Fiyatları ne kadar?
Porselen Diş Fiyatları ne kadar?

Porselen kaplamanın uygulanışı için izlenen adımlar, aşağıda tüm detaylarıyla incelemeye alınmıştır:

  • Porselen kaplama yaptırmak isteyen hastalar, detaylı ağız ve diş muayenesinden geçmektedir.
  • Hastaların dişlerinde, diş köklerinde ve diş etlerinde herhangi bir problemin olup olmadığı tespit edilecektir.
  • Dişlerde gelişmiş herhangi bir problem tespit edildikten sonra, hastalar porselen diş kaplamasından önce tedaviye alınacaktır.
  • Hastaların diş ve ağız sağlığı yerine geldikten sonra, porselen diş kaplaması için işlemlere başlanır.
  • Hastaların diş yüzeyini inceltmek için lokal anestezi uygulanmakta ve ortalama 0,5 cm ila 0,7 cm arasında inceltme yapılmaktadır.
  • Diş yüzeyi inceltildikten sonra, dişlerin ölçüsü alınacaktır.
  • Diş ve ağız ölçüsünü almak için iki farklı yöntem kullanılır. Bunlardan birincisi macun şeklinde bir kalıp malzemesinin kullanılması, ikincisi de 3D görüntüleme sistemleriyle görüntüleme yapılmasıdır.
  • Hastaların diş kalıpları çıkarıldıktan sonra, laboratuvar ortamında bu kalıplar incelenmekte ve diş yüzeyine bire bir uyumlu, porselen diş kaplama yaprakları hazırlanmaktadır.
  • Porselen kaplama yaprakları hazırlanana kadar, hastaların dişlerinin zarar görmemesi için geçici kaplama yapılmaktadır.
  • Geçici diş kaplamaları, orijinal porselen diş kaplamaları gelince çıkarılacaktır.
  • Hastaların dişlerine gerçek porselen yaprakların yapışması için özel bir yapıştırıcı kullanılmakta ve yapraklar tek tek dişlere sabitlenmektedir.
  • Tek seferde birden fazla diş için porselen kaplama yapılması durumunda, tercih edilen modele göre yapraklar bitişik şekilde hazırlanabilir ve hastaların dişlerine bitişik şekilde yerleştirilebilir.

Hastaların dişlerine, gerçek porselen kaplama yaprakları yerleştirildikten sonra, hastalar normal hayatlarına devam edebilirler.

Porselen diş nasıl yapılır
Porselen diş nasıl yapılır

Porselen Diş Uygulamasının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Porselen diş tedavisinin getirileri ve işlem sonrası elde edilen avantajlar, aşağıda sıralanmıştır:

  • Porselen diş uygulamasıyla, hastaların gülüş ve diş estetiği koruma altına alınacaktır.
  • Gülüş estetiği kapsamında en fazla tercih edilen ürünlerden bir tanesi olan porselen diş uygulaması, hastaların isteği üzerine gerçekleştirilebilir.
  • Porselen diş kaplamasında kullanılan malzeme çeşitliliğine bağlı olarak, hastaların istediği özelliklerde diş kaplaması yapılacaktır. Diş kaplaması için tercih edilen işlem türüne ve işlem özelliğine bağlı olarak, hastalar için kullanılacak porselen dişlerin ana maddesi değiştirilebilir.
  • Porselen diş kaplaması sonrasında, hastalar günlük hayatlarına devam edebilirler. Diş kaplamasında herhangi bir iyileşme süresi bulunmadığından, hastalara anlık ve kesin çözümler sunulmaktadır.
  • Porselen diş kaplaması için tercih edilen ham maddeye bağlı olarak, porselen dişlerin görüntüsü değişecektir. Işığı geçirecek şekilde tasarlanan porselen diş kaplamaları, doğal dişlerden ayırt edilmeyecektir.
  • Porselen dişler hem ön hem de arka dişlerde kullanılabilecek şekilde tasarlanmaktadır.
  • Hastaların tercihine bağlı olarak, bütün dişlerde ya da belirli dişlerde uygulanabilir.
  • Porselen dişlerin bakımı, oldukça kolay ve pratiktir. Doğru bakımın yapılması durumunda, 12 yıla kadar onarım ve değişim ihtiyacı duyulmayacaktır.
  • Porselen dişler, çiğneme gücüne ve baskılara karşı üstün dayanıklılık göstermektedir. Dişlerde herhangi bir travma olmaması şartıyla kırılma ya da çatlama riski söz konusu değildir.

Porselen Diş Uygulamasının Ömrü Ne Kadardır?

Porselen dişlerin kullanımına bağlı olarak, kaplamaların ömrü uzamaktadır. Gerekli ağız bakımını yerine getiren ve ağız sağlığına dikkat eden hastalar, 10 ila 15 yıl arası porselen dişlerini kullanmaya devam edebilirler. Porselen dişlerin kullanım ömrünün uzaması için uzmanlar tarafından belirtilen bakımları yerine getirmek gerekir. Hastadan hastaya göre değişiklik gösterebilen ağız bakım kuralları, her gün tekrarlanmalıdır. Hastalar her yemekten sonra diş temizliği yapması, diş arasındaki besinleri gidermek için diş ipi kullanmalıdır. Ağız içerisinde bakteri oluşmaması adına, ağız bakım suyuyla her gün gargara yapılması gerekir. Hastaların ağız sağlığına bağlı olarak, porselen diş kaplamaları değişim gerektirebilir ya da uzun süre aynı kaplamalar kullanılabilir.

0 0 votes
Faydalı mı?
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir sorun varsa hemen yorum yapabilirsin.x
()
x