Oral Diagnoz ve Radyoloji

Oral diagnoz ve radyoloji

Radyoloji muayenesi, diş hekimliği tedavilerinin ilk adımı olarak nitelendirilmektedir. Diş problemleri sebebiyle kliniğimize başvuran hastalarımız, diş hekimlerimizin detaylı muayene yapabilmesi için oral diagnoz görüntülemesine alınmaktadır. Radyoloji görüntülemesi sonrasında, hastalarımızın diş ve çene yapısındaki tüm sorunlar raporlanır ve gözle görülür hale getirilir. Diş çürümesi, diş kökü sorunları, kanal hastalıkları, çene kemiği gelişimi, diş gelişimi ve çene problemlerinin tamamı, oral diagnoz yani radyoloji görüntülemesiyle gözlemlenebilir. Diş hekimlerimizin gerekli görmesi durumunda, hastalarımız radyoloji muayenesine alınmaktadır. Radyoloji sonuçları üzerinden, hekimlerimiz kesin tanıyı koymakta ve tedavi sürecini başlatmaktadır. Birbirinden farklı tıbbi ışınların kullanımıyla hastalarımızın kemik yapısını görüntüleyen tüm sistemler, radyoloji bölümümüz altında toplanmıştır. Radyoloji bölümümüz ve oral diagnoz görüntülemeleri hakkında bilgi almak için yazı içerisindeki başlıklarımızı incelemeniz yeterlidir.

Ağız Diş ve Çene Radyolojisi
Ağız Diş ve Çene Radyolojisi

Radyoloji Görüntülemesinin Özellikleri Nelerdir?

Radyoloji bölümü, tıbbi cihazların kullanımıyla, birden fazla hastalığın teşhis edilmesi için X ışınlarını kullanmaktadır. Farklı X ışınlarını kategorize eden ve görüntüleme yöntemine göre kullanıma sunan radyoloji bölümü, röntgen, memografi, kemik dansitometri, ultrasanografi, radyofrekans ve bilgisayarlı tomografi olarak sıralanmaktadır. Radyoloji bölümüne ait görüntüleme cihazları arasında, oral diagnoz yani çene röntgeni aygıtları da bulunmaktadır. Diş cerrahisi ve ağız sağlığı tedavilerinde düzenli olarak kullandığımız oral diagnoz tekniği, hastalarımızın ağız ve çene rötgenini çekmeye yaramaktadır. Oral diagnoz sonrasında, hastalarımızın ağız ve çene kemiklerini detaylıca inceleyerek, doğru tedaviyi başlatmaktayız.

Oral Diagnoz Görüntülemesi Nasıl Yapılır?

Diagnoz Ne Demek
Diagnoz Ne Demek

Oral diagnoz görüntüleme yöntemiyle, hastalarımızın çene ve dişlerindeki tüm problemleri görüntülemekteyiz. Oral diagnoz görüntülemesi gerekli görüldüğünde, hastalarımız görüntüleme odasına alınır ve birkaç saniye içerisinde, oral diagnoz görüntülemesi tamamlanır. Hastalarımızın çene ve ağız grafisini almak için çenenin görüntüleme aygıtına yaklaştırılması ve sabit şekilde tutulması gerekir. Tüm dişlerin kolaylıkla ayırt edilmesi amacıyla, görüntüleme esnasında hastalarımız dillerini dişlerinin arasına koymalıdır. Görüntüleme tamamlandıktan sonra, oral diagnoz sonuçları doktorlarımızın bilgisayarına gönderilecektir. Diş hekimlerimiz ve çene cerrahi uzmanlarımız tarafından inceleme yapıldıktan sonra, hastalarımıza uygulanacak tedavi yöntemi belirlenecek ve tedavi süreci başlatılacaktır.

Diş Filmlerinin Özellikleri Nelerdir, Nasıl Uygulanır?

Ağız Diş ve Çene Radyolojisi nedir
Ağız Diş ve Çene Radyolojisi nedir

Oral diagnoz yönteminin özellikleri ve uygulamanın sağladığı avantajlar, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:

  • Oral diagnoz uygulaması, ağızdaki tüm hastalıkların ve ağız içindeki fonksiyonel hastalıkların tamamını görüntülemektedir.
  • Oral diagnoz görüntülemesinin ardından, diş hekimlerimiz tarafından detaylı inceleme başlatılmakta ve hastalarımıza kesin tanı konmaktadır.
  • Oral diagnoz sonrasında, yanlış teşhis koyma riski ortadan kalmaktadır. Yanlış teşhis koyma riski olmadığından, hastalarımıza hatalı tedavi uygulanmaz ve tedavilerin kesin sonuç vermesi sağlanır.
  • Oral diagnoz sonrasında, iltihaplı dişler, iltihaplı dişetleri, damak hastalıkları, diş kökü iltihaplanmaları, diş çürümeleri, diş kanalı iltihapları ve çene kemiği sorunlarının tamamı görüntülenmektedir. Apse, diş taşı ya da benzeri problemler için de oral diagnoz görüntülemesi yapılmakta ve sorunun temel kaynağına erişilmektedir.
  • Çene kemiği ve eklemlerindeki sorunlar, tükürük bezi sorunları, dil ve yumuşak doku sorunları ya da ağız içi hastalıklarının tamamı, diş hekimliği kapsamında oral diagnoz görüntülemesiyle teşhis edilmektedir.
  • Oral diagnoz yapılmadan, hastalarımıza kesin teşhis koyulmamakta ve tedavi süreci başlatılmamaktadır.

Radyoloji ve oral diagnoz yöntemleri, ağız içi görüntüleme ve teşhis sürecini üstlenerek, hastaların tedavi süreçlerini kısaltmaktadır.

Oral Diagnoz Sonrası Tanı ve Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Ağız hastalıkları tedavisi ve tanısı için izlenen sürecin başında, oral diagnoz görüntülemesi yer almaktadır. Uygulanan radyoloji ve oral diagnoz yöntemleri sonrasında, hastalarımızın ağız ve çene problemleri kesinleştirilir ve tedavi süreci başlatılır. Uzman diş hekimlerimizin teşhis ve tedavi sürecini kolaylaştıran oral diagnoz görüntülemeleri, BT ve MR görüntülemeleriyle desteklenmektedir. Oral diagnoz görüntülemesinin ardından, görüntüleme sonuçlarına göre uzmanlarımız tarafından kesin teşhis konmaktadır. Teşhisin yapılmasının ardından, uzmanlarımız tedavi sürecine alınmakta ve gerekli tedaviler uygulanmaktadır.

Radyoloji Görüntülemesinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Radyoloji görüntülemesinin avantajları ve hastalarımızın karşılaşabileceği belli başlı komplikasyonlar, aşağıda detaylıca sıralanmıştır:

  • Radyoloji görüntülemeleri, kemik, kas, doku ve damar hastalıkları için zahmetsizce tanı konmasını sağlamaktadır.
  • Radyoloji görüntülemeleri, oldukça kısa sürede tamamlanmakta ve hastalarımızın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesine izin vermemektedir.

Bilgisayarlı tomografi ve benzeri görüntüleme aygıtlarının dezavantajları şu şekildedir:

  • Aritmi problemi bulunan hastalar, radyoloji görüntülemesinde düşük ihtimalli tanı imkanına sahiptir.
  • Radyoloji görüntülemelerinde, hastaların ortalama 20 saniye boyunca nefesini tutması gerekecektir. 64 sıralı görüntüleme aygıtlarında, nefes tutma süresi kısaltılmıştır.
  • Gebelik ve farklı durumlara bağlı olarak, radyasyona maruz kalması sakıncalı olan hastalar, radyoloji görüntülemelerinden faydalanamazlar.
  • Yüksek kalp ritmi hızı bulunan hastaların tanı oranı düşmektedir. Dakikada 70 ve üzeri kalp ritmine sahip olan hastalar, kalp ritmi düşürülmeden radyoloji görüntülemesine alınmamaktadır.
  • Radyasyona karşı hassaslık gösteren bünyelerde, radyasyon sebebiyle farklı komplikasyonlar gelişebilir. Baş dönmesi, titreme, kalp ritminde artış ya da göz kararması, radyasyonun oluşturduğu yan etkiler arasındadır.

Diş hekimliğinde sıkça kullandığımız radyoloji görüntülemeleri, hastalarımızın zahmetsiz şekilde muayene olmasını sağlamakta ve tanı-teşhis sürecini kısaltmaktadır.

0 0 votes
Faydalı mı?
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir sorun varsa hemen yorum yapabilirsin.x
()
x