İmplant; titanyumdan yapılan vidalardır ve yapay diş kökü olarak da isimlendirilebilmektedir. İmplant tedavisini diş hekimlerimiz eksik diş problemi olan hastalarımıza uygulamaktadır. İmplantların üzerine protez diş yerleştirilmektedir ve bu işlem sırasında hastalarımızın komşu dişleri herhangi bir zarar görmemektedir. İmplant tedavisi gören hastalarımız estetik açıdan daha güzel bir gülüşe sahip olmaktadırlar. Aynı zamanda implantlar doğal diş görevi gördükleri için yemek yeme, konuşma ve gülme gibi eylemlerde herhangi bir problem yaşamamaktadırlar. Yeterli kemik miktarına sahip olan, kemik gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş olan hastalarımız implant tedavisi için uygun olmaktadırlar.
İmplant Tedavisine Neden İhtiyaç Duyulmaktadır?
İmplant işleminin uygulanma sebepleri şu şekildedir:
- En az bir veya daha fazla eksik dişi bulunan hastalarımıza implant tedavisi uygulayabilmekteyiz.
- Büyümesini tamamlamış çene kemiği bulunan hastalarımız için implant tedavisi uygun olmaktadır.
- İmplantların çene kemiğine sabitlenmesi için yeterli miktarda kemik varsa veya kemik grefti işleminin yapılabilmesine uygun ise; hastalarımıza implant uygulaması yapılmaktadır.
- İmplant tedavisi için sağlıklı ağız dokusuna sahip olunması gerekmektedir.
- Takma diş takamayan ya da takmayı tercih etmeyen hastalarımıza implant tedavisi uygulanmaktadır.
- İmplantlar titanyum malzemesinden yapılmaktadır. Dolayısı ile vücut ile uyum açısından bir problem çıkmamakta ve aynı zamanda implantlar çürümemektedir. Kemik hasarına sebep olmamakla beraber, sabit köprü veya protez gibi kayma problemi de ortaya çıkmamaktadır. Birkaç aylık implant tedavisine kendisini hazır hisseden hastalarımıza eksik dişlerinin tamamlanabilmesi için implant uygulaması yapılmaktadır.
İmplant Çeşitleri Nelerdir?
İmplant türleri benzer formda olsalar da farklı özelliklerine göre sınıflandırılmaktadırlar:
- Dizayna göre implant sınıflandırma
- Bağlantı mekanizmasına göre sınıflandırma
- Makroskopik yapıya göre sınıflandırma
- Yüzeye göre sınıflandırma
- Kullanılan materyal baz alınarak sınıflandırma
Dizayna Göre Sınıflandırma Nasıl Yapılır?
Dizayna göre implant çeşitleri şunlardır:
- Endostael implant: Alveol kemiğinin içerisine yerleştirilen bu implantlar ince ve yassı bir plaktan oluşmaktadırlar.
- Ramus frame implant: Çenenin iç kısmına yerleştirilen bu implantların şekli at nalına benzemektedir. Paslanmaz çelik parçalardır.
- Diş kökü şeklinde implant: Yaygın olarak kullanılan implant türüdür.
- Superiosteal implant: Periyostun altına, kemik korteksinin üzerine yerleştirilen implantlara verilen isimdir.
- Transosteal implant: Sadece alt çene kemiğinde kullanılan implanttır. Çenenin içerisinden delik açılması sonrası alt kısmına metal bir plaka ile tutturulmaktadır.
Bağlantı Mekanizmasına Göre İmplantlar Nelerdir?
Bağlantı mekanizmasına göre implant sınıflandırması şöyledir:
- Fibrointegration: İmplantın yumuşak doku ile tam enkapsülasyonuna verilen isimdir.
- Ossea-Integration: Yaygın olarak kullanılan bağlantı mekanizmasıdır. Kemik yüzeyi ile implant arasında direkt bağlantı kurulmasına verilen isimdir.
Makroskopik Yapıya Göre Sınıflandırma Çeşitleri Nelerdir?
Makroskopik yapıya göre implant türleri aşağıdadır:
- Silindir yapısındaki silindir diş implantlar
- Yüzeyi vidaya benzer şekilde dişli olan implantlar
- Plato şeklinde ters huniye benzeyen plato tipli implantlar
- Perfore fiş implantları
- Girinti çıkıntısı olmayan dairesel solid dental implantlar
- Silindir şeklindeki vented implantlar
- Tepe kısmında oyuğun olduğu oyuk implantlar
Yüzeye Göre İmplantların Sınıflandırılması Nasıldır?
Yüzeye göre implant çeşitleri aşağıda belirtilmiştir:
- Yüzeyi pürüzsüz olan implantlar
- İşlenmiş yüzeye sahip olan implantlar
- Yüzeyi kaplanmış implantlar
Kullanılan Materyale Göre İmplant Türleri Nelerdir?
Kullanılan malzemeye göre implant çeşitleri aşağıda listelenmiştir:
- Metal implantlar: En yaygın olarak titanyum kullanılmaktadır. Ayrıca paslanmaz çelik ve krom kobalt gibi alternatifleri de bulunmaktadır.
- Seramik kaplama implantlar: Yüzeyi seramik ile kaplanmış olan implantlardır.
- Polimer implantlar: Bazı durumlarda implant olarak değil de destekleyici olarak kullanılan implantlardır.
- Karbon implantlar: Paslanmaz çelik ve karbonlardan üretilen implantlardır.
İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İmplant uygulaması yapılmadan önce diş hekimlerimiz hastalarımızın implant tedavisi için uygun olup olmadıklarını tespit etmektedirler. Hangi yöntem ile kaç adet implantın hangi açılar ile yerleştirilmesi gerektiği konusunda bir tedavi planlaması oluşturmaktadırlar. Bu tedavi planlaması hastalarımız ile paylaşılmaktadır. Detaylı muayene edilmekte ve röntgen çekilmektedir. Onay vermeleri durumunda hafif sedasyon verilerek tedavi başlatılmaktadır.
İmplant tedavisi iki aşamalı ve tek aşamalı olabilmektedir. Tek aşamalı implant tedavisinde diş hekimlerimiz implantı yerleştirdikten sonra geçici protez uygulamaktadır. İmplantların yerleştirilme süresi implant sayısına göre değişiklik göstermektedir. Ancak yarım saat ile 2 saat arasında bir sürede bu seans tamamlanmaktadır. İki aşamalı implant tedavisinde ise; dental implant takıldıktan sonra implantların üzeri diş eti ile kapatılmakta ve implant ile çene kemiğinin kaynaşması beklenmektedir. İyileşme ve kaynaşma gerçekleştikten sonra protez diş uygulanmaktadır. İyileşme süreci alt çene için 3 ay olurken üst çene için 6 ay olmaktadır.
İmplant Uygulamasından Sonra Kalıcı Protez Nasıl Yerleştirilir?
İmplant sonrası kalıcı protez uygulaması yapılabilmesi için implantların çene kemiği ile kaynaşması ve bölgenin iyileşmesi beklenmektedir. Diş hekimlerimiz hastalarımıza sabit veya kendilerinin takıp çıkartabileceği damak protezler uygulayabilmektedirler. Kalıcı protez uygulamasında porselen protezler sabitlendiğinde, hastalarımız kendi dişleri gibi rahatlıkla implantlarını kullanabilmektedirler.
İmplant Tedavisi Sırasında Acı Hissedilir Mi?
İmplant uygulamasında ağrı hissedilmesi gibi bir durum yaşanmamaktadır. Diş hekimlerimiz hastalarımıza lokal anestezi etkisi altında işlemi uygulamaktadırlar. Diş çekimi sırasında oluşan ağrıdan daha fazla bir ağrı hissedilmemektedir. Ayrıca implant uygulaması sonrasında hissedebilecekleri ağrıya karşı da diş hekimlerimiz ağrı kesici vermektedir. Hastalarımız ortalama 1-3 ay içerisinde iyileşerek bütün ağrı ve acılardan da kurtulmuş olmaktadırlar.
İmplant Tedavisinden Sonra Ortaya Çıkabilecek Yan Etkiler Nelerdir?
İmplant uygulamasının yan etkilerinin görülmesi durumu, implant tedavisi tek veya çok aşamalı olsa da oluşabilmektedir. Yan etkilerden herhangi birinin görülmesi durumunda hastalarımızın diş hekimlerimiz ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Cerrahi işlem uygulanan bölgelerin zarar görmemesi adına hekimlerimiz gerekli önlemleri almaktadırlar. Operasyon sonrasında hastalarımıza ağrı kesici ve antibiyotik verilmektedir ve şişlik, ağrı gibi şikayetleri olan hastalarımız ilaç ile bu geçici durumu idare edebilmektedirler. İmplant uygulaması sonrasında görülebilecek olumsuzluklar aşağıdaki gibidir:
- Diş etlerinde ve yüzde şişme görülebilmektedir.
- Ciltte ve diş etlerinde morarmalar meydana gelebilmektedir.
- İmplant bölgesinde ağrı oluşabilmektedir.
- Ufak çaplı kanamalar ile karşılaşılabilmektedir.
- Çenenin üst kısmına yerleştirilen diş implantları eğer sinüs boşluklarından birine girer ise; sinüs problemleri görülebilmektedir.
- Diş, diş eti, dudak ve çenede ağrıya ek olarak uyuşma meydana gelebilmektedir.
- İmplant yapılan bölgede enfeksiyon oluşabilmektedir.
İmplant Tedavisi Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?
İmplant bakımı, implant tedavisinden sonra aksatılmadan yapılmalıdır. Yapay diş kökü olan implantlar, ağız içerisine takılan yabancı maddeler oldukları için en az doğal dişler kadar bu dişlerin bakımlarına özen gösterilmesi gerekmektedir. İmplantların temizliği oldukça kolay olmaktadır ve fazla zaman gerektirmemektedir. Gün içerisinde en az 2 kere dişlerin fırçalanması ve diş fırçalamaya ek olarak arayüz fırçası ile diş ipi de kullanılmalıdır. İmplantların olduğu bölgenin fırçalama esnasında temizlenmesine ekstra özen gösterilmelidir.
İmplant Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İmplant uygulaması sonrasında dikkat edilecekler aşağıda verilmiştir:
- İmplantların çene kemiği ile kaynaşması için beklenen süreçte hastalarımızın beslenmelerine dikkat etmeleri, oda sıcaklığında ve yumuşak besinler tüketmeye özen göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca bu süreçte vitamin ve mineral takviyesi de diş hekimlerimizin tavsiyeleri doğrultusunda alınmalıdır.
- İmplant tedavisi sonrasında çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemesi gerekmektedir. Tedavi sırasında kullanılan malzemelere ve uygulanan işleme göre diş hekimlerimiz sıcak soğuk hassasiyetinin ne kadar süre devam edeceğini hastalarımıza bildirmektedir.
- İmplant uygulamasından sonra dikişlerin korunabilmesi için çok sert ve taneli yiyeceklerin tüketilmesi tercih edilmemelidir.
- Omlet, ızgara balık, haşlanmış tavuk, makarna gibi besinlerin tüketilebilmesi için implant tedavisinden sonra 2 haftalık bir sürenin geçmesi gerekmektedir.