Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş teli tedavisi nasıl yapılır?
Diş teli acıtır mı
Diş teli acıtır mı

Diş teli tedavisi; ortodonti tedavileri içerisinde en yaygın olan tedavidir. Diş teli tedavisinde kullanılan sabit diş telini braketler, tüpler, teller ve destekleyici yardımcı araçlar oluşturmaktadır. Dişsel ve iskeletsel bozuklukların oluşması ile beraber dişlerin daha estetik bir dizilime sahip olabilmeleri için uygulanan bir tedavidir. Diş teli tedavisi öncesinde hastalarımızın ağızlarındaki çürükleri temizlemekte ve gerekir ise kanal tedavisi uygulamaktayız. Diş teli tedavisi sayesinde hastalarımız estetik bir gülüşe sahip olmaktadırlar ve hem özgüvenleri daha yüksek olmaktadır hem de ağız bakımlarını daha rahat yapabilmektedirler. Dişlerdeki çapraşıklık, sıkışıklık ve ayrıklık diş teli ile tedavi edilebilmektedir.

Diş Teli Tedavisine Ne Zaman Başlanır?

Diş teli tedavisi başlama zamanı; 10-12 yaş olmaktadır. Uluslararası Ortodonti Birliği’nin önerisi üzerine 7 yaşına basan her çocuğun ortodontik kontrolden geçirilmesi gerekmektedir. Bu sayede çocukların gelişimlerinde herhangi bir problem olması halinde, erken dönemde bu sorun fark edilebilmekte ve önlem alınabilmektedir. Yer tutucu gibi önleyici girişim gerektiren durumların belirlenebilmesi mümkün olmaktadır.

Hastalarımızın dişlerinde herhangi bir problem tespit edilmesi durumunda, problemin büyüklüğüne göre 10-12 yaşlarında tedaviye başlanabilmektedir. İlk randevu esnasında hastalarımıza herhangi bir müdahalede bulunamıyor olsak dahi muayene etmekte ve röntgen çekmekteyiz. Bu sayede 18 yaşına kadar hastalarımızın büyüme ve gelişimlerinin takibini yapabilmekteyiz. Yüz bölgesinin büyüme ve gelişme potansiyeli oldukça fazla olduğu için bu bölgedeki problemlerin erken fark edilmesi oldukça önemli olmaktadır.

Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Diş teli tedavisi fiyatları

Yetişkinlerde diş teli tedavi zamanına bakıldığında; yetişkinler için bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Hastalarımız 18 yaşından sonra istedikleri zaman diş teli tedavisi görebilmektedirler. Güzel bir gülüşe sahip olmak için hiçbir zaman geç kalmış sayılmamaktadırlar. Özellikle yaş ilerledikçe diş çekimine veya başka nedenlere bağlı olarak dişlerin yer değiştirmeleri ve dişlerde düzensizlik yaşanması gibi durumlarda diş teli tedavisi gerekmektedir. Böyle durumlarda yaşlı hastalarımızın genç hastalarımıza göre ortodontik tedaviye daha çok ihtiyaçları bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber yetişkinlerde ortodontik tedavi ile dişlerdeki problem kısa süre içerisinde ortadan kaldırılabilmektedir.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Diş teli uygulaması ile amaçlanan dişlerin kemik içerisinde hareket etmesini sağlamaktır. Belirli bir zaman boyunca diş telleri ile istenen yönde dişlere belirli bir güç uygulanması ile dişler istenen pozisyona getirilebilmektedir. Ancak tedavi esnasında dişlere uygulanan güç eğer gereğinden fazla olur ise; hem dişe hem de dişi çevreleyen dokuya zarar verebilmektedir.

Diş hekimlerimiz dişlere sürekli ve hafif basınç sağlayacak şekilde diş telleri ile hastalarımızın dişlerinin dizilimini daha estetik hale getirmektedir. Dişlere yapışıp üzerinden tellerin geçtiği delikleri olan aparat ise braket olarak isimlendirilmektedir. Braketler dişlere yapışık bir konumdadır ve bu sayede hastalarımızın ortodonti tedavilerine 24 saat boyunca katkı sağlamaktadır. Braketler dişleri doğru yöne yönlendirmektedir ve teller de dişlerin doğru konuma gelmesi için onlara güç uygulamaktadır.

Diş teli tedavisinden sonuç almak uzun sürebilmektedir. Bu sebeple hastalarımızın sadece birkaç günde diş teli tedavisi ile dişlerinin istenen konuma gelmesini beklememeleri gerekmektedir. Bir ay gibi bir sürede ortalama 1-2 mm hareket etmesi beklenmektedir. Hareket mesafesi her hastamızda farklı olabilmektedir. Ayrıca diş hekimlerimiz tedavinin bazı aşamalarından hastalarımızın elastik ajan kullanmalarını da tercih edebilmektedir. Elastik ajanları hastalarımız her gün kendileri değiştirebilmekte ve dişlerin istenen noktaya gelmesi için yardımcı tedavi uygulayabilmektedirler. Modern tedavi tekniklerimiz sayesinde daha kısa ve seyrek seanslar ile hastalarımızın istedikleri gülüşe sahip olabilmelerini sağlamaktayız.

Diş Teli Nasıl Takılır?

Diş telinin takılması aşamasında öncelikle hastalarımız için uygun diş teli, braket veya şeffaf plak seçimi yapılmaktadır. Diş hekimlerimiz hastalarımızın dudak kenarlarına ekartör takmaktadırlar ve bu aparey sayesinde ağız içi daha geniş hale gelmektedir. Braket yapım sürecinde diş hekimlerimiz ön ve arka işleri daha rahat görebilmekte ve daha rahat çalışabilmektedir.

Diş teli tedavisi sırasında teller takılırken dişlerin kuru olmasına özen gösterilmektedir. Bu sebeple dişler asitlendirilmekte ve kurutulmaktadır. Ardından braketlerin uygulanması için geleneksel yöntem veya bonding yöntemi uygulanabilmektedir:

  • Geleneksel ortodonti yönteminde diş hekimlerimiz dişlerin her birine özel yapıştırıcı yerleştirmekte ve ışın uygulayarak sertleşmiş olan braketleri yerleştirmektedirler. Braketlerin etrafı temizlenmekte ve sonrasında tel braketin içerisinden geçirilmektedir. Bu uygulama esnasında braketin sabitlenebilmesi için bazı durumlarda lastikten de yardım alınabilmektedir.
  • Bonding yöntemi ise özellikle son yıllarda uygulanmaya başlamış olan bir yöntemdir. Diş hekimlerimiz hastalarımızın ağızlarından ölçü almaktadırlar ve ardından bu ölçüye göre diş modelini çıkartmaktadırlar. Braketleri modelin üzerine yapıştırdıktan sonra dişlerin üzerine transfer etmektedirler. Sonrasında braketi sertleştirme işlemi yapılmaktadır. Bonding yöntemi ile yapılan uygulamada harcanan süre geleneksel yönteme göre daha kısa olmaktadır.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürmektedir?

4 dişe tel takılır mı?

Diş teli tedavisinin süresine bakıldığında; diş tellerinin takılması için çene başına ortalama 1 saat harcanmaktadır. Ancak diş hekimlerimiz ile hastalarımızın uyumu, diş teli takılırken uygulanan yöntem gibi kriterler de bu süre üzerinde etkili olmaktadır. Ortalama 8-30 ay arasında sürecek olan diş teli tedavisinde başarılı bir sonuç alınabilmesi için diş telinin başarılı bir şekilde takılması ve tedavi sürecinin olması gerektiği gibi sürdürülmesi gerekmektedir. Bu sebeple hastalarımızın braketleri kırabilecek aktivitelerden kaçınmaları, ağız bakımlarını aksatmamaları ve diş hekimlerimizin diş teli takıldıktan sonra belirttikleri dikkat edilecek noktalara önem vermeleri gerekmektedir.

Diş Teli Tedavisi Sonrasında Pekiştirme Tedavisi Nedir?

Pekiştirme tedavisi; diş teli tedavisi bittikten sonra hastalarımızın dişlerinin eski haline dönmemesi için uygulanan tedavidir. Aylar süren tedavinin etkisinin korunabilmesi ve emeklerin boşa gitmemesi için diş hekimlerimiz pekiştirme tedavisi uygulamaktadır. Sabit ya da hareketli pekiştirme apareyleri ile bu süreç atlatılmaktadır. Hastalarımız eğer diş hekimlerimizin belirttiği sürelerde pekiştirme apareylerini kullanmazlar ise; dişler zaman içerisinde eski yerlerine dönmeye çalışmaktadırlar ve dolayısı ile uygulanan tedavi başarısızlıkla sonuçlanmış olmaktadır.

Diş Teli Tedavisi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş teli uygulamasında bilinmesi gerekenler aşağıda verilmiştir:

  • Ortodonti tedavisi sabır isteyen bir süreç olduğu için hastalarımızın bu tedavide istikrarlı olmaya karar vermeleri ve diş hekimlerimizin tavsiyelerini dinlemeleri gerekmektedir. Tedavi öncesinde ve tedavi sırasında yapılması gerekenleri diş hekimlerimiz hastalarımıza anlatmaktadır.
  • Diş teli takıldıktan sonra alışma sürecinde ağrı hissedilmesi oldukça normaldir. Ancak eğer bu ağrılar kesintisiz bir şekilde uzun süre devam eder ise; hastalarımızın diş hekimlerimiz ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
  • Diş teli tedavisi sırasında hastalarımızın beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Elma, armut, ekmeğin sert kısmı, cips, sert kabuklu kuruyemiş gibi sert yiyeceklerden bir süre uzak durulmalıdır. Ayrıca jelibon, lokum, karamelli çikolata, sakız gibi yapışkan yiyecekleri tüketmeyi de tercih etmemelidirler. Yumuşak, sulu ve kolay parçalanabilen yiyeceklerin tercih edilmesi; diş tellerinin zarar görmemesi açısından avantajlıdır.
  • Alkollü ve gazlı içecekler dişteki braketlerin yerinden oynamasına neden olabileceği için tüketilmemelidir.
  • Diş telinin sert darbelere karşı korunması gerekmektedir. Bu sebeple ağız bölgesine darbe alabileceği futbol ve basketbol gibi spor dalları ile uğraşanlar, bu süreçte spora ara vermeyi tercih edebilmektedirler.
Diş teli tedavisi nasıl yapılır?

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Diş teli bakımı esnasında braketlerin hasar görmemesi için hassas davranılması gerekmektedir. Bu sebeple diş fırçasını dişlere bastırmamaya ve sert bir diş fırçası kullanmamaya özen gösterilmelidir. Yumuşak bir fırça ile hafif hareketler yardımı ile diş telleri ve dişler temizlenmelidir. Hastalarımızın braketlerin arasını da temizleyebilmeleri için arayüz fırçası kullanmaları tavsiye edilmektedir. Tek ucu sertleştirilmiş diş ipleri ile de daha kolay temizlik sağlanabilmektedir. Diş teli tedavisi gören hastalarımızın özellikle her yemekten sonra mutlaka diş tellerinin temizlenmesi ve besin artıklarının dişler arasında birikmesine engel olunması gerekmektedir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Exit mobile version