
Diş teli uygulamaları için uzmanlarımız tarafından gerekli muayene yapıldıktan sonra, hastalarımız için en uygun işlem türü belirlenecektir. Diş teli uygulamaları için tercih edilen tedavi modeline bağlı olarak, uygulama ücretleri değişiklik göstermektedir. Kliniğimize başvuran hastalarımız, ortodonti tedavisi için uzman diş hekimlerimiz tarafından muayene edilmektedir. Muayene sonrasında yapılacak inceleme ve ölçümlerle birlikte, hastalarımızın hangi tür diş teli tedavisine uygun olduğu netleştirilir. Her hastamız için aynı özellikte diş teli tedavisi uygulayamamamızın sebebi, hastalarımızın ağız ve diş sağlığının farklılık göstermesidir. Diş teli tedavisine dair tüm özellikler, yazımız içerisinde detaylı şekilde açıklanmıştır.
Diş Teli Tedavi Çeşitleri Nelerdir?
Ortodontik tedavi çeşitleri, hastaların ağız ve diş sağlığı yapısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Diş teli tedavisi için geliştirilen tedavi yöntemleri, aşağıdaki listede ele alınmıştır:
- Metal diş teli tedavisi
- Porselen diş teli tedavileri
- Plak diş teli tedavisi
- Lingual diş teli tedavisi
Yukarıda sıralanan diş teli tedavi çeşitleri arasından uygun tedavinin belirlenmesi için hastalar detaylı muayene sürecinden geçirilmektedir. Diş teli tedavi sürecinde kullanılacak teknikler, uzman diş hekimlerimizin gerçekleştireceği muayene ve inceleme sürecinin ardından belli olmaktadır. Diş teli tedavisinin uygulandığı kişiler, sadece diş diziliminde problem yaşayan hastalar değildir. Diş teli tedavisinin gerekli görüldüğü diğer durumlar, aşağıda ele alınmıştır:
- Dişlerin çıkmaması durumunda, kişilere diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
- Dişler normalden daha ayrık olduğu zaman, hastalara diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
- Dişlerde kırılmalar olduğunda, estetik diş hekimliği uygulamaları için diş teli tedavisi başlatılmaktadır.
- Damak yapısı normalden daha dar olan kişiler, diş teli uygulamasıyla tedavi edilmektedir.
- Çene yapısındaki bozuklukların tedavi edilmesi için hastalara diş teli tedavisi uygulanmakta ve ardından çene estetiği uygulamalarına geçilmektedir.
Metal Diş Teli Uygulamalarının Özellikleri Nelerdir?
Metal diş teli tedavisi, ortodontik tedavi türleri arasında en fazla tercih edilen tedavi modeli olarak bilinmektedir. Dişlerin birbirine doğru sıkılaşması için metal tellerden destek alınmakta ve mengene sistemi yardımıyla, dişler arasındaki gerginlik daha da sıkılaştırılmaktadır. Oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü bir tedavi modeli olan metal diş telleri, ortodonti tedavisinin erken süreçte sonuç vermesini sağlamaktadır. Metal diş tellerinin kullanımıyla, dişler ortalama 2 sene içerisinde normal görünümüne kavuşacaktır. Hastaların diş yapısında fazlalık diş bulunması, damak ve dişeti hastalıklarının gelişmesi gibi faktörlere bağlı olarak, metal diş teli tedavisinin süreci uzayacaktır.
Porselen Diş Teli Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Porselen diş teli uygulamasında, hastaların estetik görünümü koruma altına alınmakta ve tedavi süresi boyunca, olumsuz görüntü oluşması engellenmektedir. Şeffaf diş teli olarak da bilinen porselen diş teli uygulamalarında, metal diş tellerinin muadili olan bir yapı kullanılmaktadır. Metal diş telleri kadar dayanıklı olmayan şeffaf diş telleri, normal ortodontik tedavi süresinin üzerinde sonuç vermektedir. Metal diş tellerinde 2 yılın sonunda sonuç elde edilse de porselen diş telleriyle yapılan tedaviler, 2 yılın üzerine çıkmaktadır.
Lingual Diş Teli Tedavisinin Genel Özellikleri Nelerdir?
Lingual diş teli uygulaması, yetişkin hastaların tercih ettiği bir ortodontik tedavi modelidir. Lingual diş teli uygulamalarında, hastaların dişlerinin ön yüzüne herhangi bir işlem yapılmamakta ve tüm sistem, dişlerin arka yüzeyine uygulanmaktadır. Şeffaf tellerden dahi rahatsız olan hastalar, lingual diş teli tedavisiyle, estetik sorunun ortadan kalkmasını ve tedavi sürecinin aksatılmamasını amaçlamaktadır. Lingual diş teli tedavisinde kesin sonuç alma süresi, 2 yıldan başlamakta ve hastaların durumuna göre, tedavi süreci uzamaktadır.
Plak Diş Teli Tedavisinin Temel Özellikleri Nelerdir?
Plak diş teli uygulaması, herhangi bir şekilde diş teli tedavisini kabul etmeyen ve diş telini tamamen reddeden hastalar için tercih edilmektedir. Lingual diş teli, metal diş teli ya da şeffaf diş teli uygulamalarından herhangi birini kabul etmeyen hastalar, diş yapısında çok şiddetli sorunlar yoksa plak diş teli tedavisinden faydalanabilirler. Plak diş teli tedavisinde, hastaların dişlerindeki bozukluğu gidermek amacıyla şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Diş şekline bire bir uyum sağlayan ve dişleri normal seviyesine çeken plak diş teli uygulaması, düzenli olarak yapılmasıyla sonuç vermektedir. Plak diş teli tedavisine başlayacak hastaların, istikrarlı olması ve tedaviye aksatmadan uyum sağlaması gerekmektedir. Plakların gün içerisinde ve gece uykusunda kullanılması gerektiğinden, sosyal yaşamda bu plakları kullanmaya imtiyaz göstermek gerekir. Tamamen şeffaf olduğu için dişlerdeki plak fark edilmeyecektir. Düzenli şekilde temizlenen plaklar, dışarıdan kendisini belli etmemektedir.
Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?
Ortodontik tedavinin uygulanma yaşı için kesin bir sınırlama bulunmazken, hastaların en az 10 yaşında olması tercih edilmektedir. 7 yaş grubuna giren hastalar, çocuk diş teli tedavisiyle tedaviye alınmakta gerekli zamanda diş teli uygulaması yapılmaktadır. 7 yaş grubuna dahil olan tüm çocuklar, ağız ve diş sağlığını korumak adına ortodontik muayeneden geçirilmelidir. Muayeneden geçirilen hastalardaki tüm sorunlar erken yaşta tespit edildiğinden, sorunun ilerlemesi engellenir ve tedavi kısa sürede başarıya ulaşır. Erken dönem muayenelerinde tespit edilen hastalıklar, çocukların ilerleyen yaşlarda uygun ortodontik tedavi yöntemiyle tedavi edilmesini sağlayacaktır. Diş teli uygulamaları için ön hazırlıklar ve incelemeler yapılsa da çocuklar 10-12 yaş grubuna girmeden, diş teli tedavisine başlanmayacaktır. Tüm süt dişlerinin düşmesi ve daimi dişlerin çıkmasının ardından uygulanacak diş teli tedavisinde, erken dönemde kesin sonuç elde edilecektir.
Yetişkinlerde Ortodontik Tedavinin Özellikleri Nelerdir?
Yetişkinlerde diş teli uygulamalarının yapılması için yaş sınırlaması getirilmemiştir. 12 yaşın üzerinde olmak şartıyla, istenen her yaşta ortodontik tedavilerin başlatılması söz konusudur. Yetişkinlerin dişlerindeki çapraşıklık ve bozuklukların giderilmesi için uygulanacak diş teli tedavilerinde, geç yaş diye bir sınırlama bulunmamaktadır. Diş çürümesi ya da kaza sonrası kaybedilen dişler, diş arasındaki boşluklar ya da dişlerin üst üste binmesi gibi faktörlere bağlı olarak, yetişkinlerde estetik görüntü bozuklukları meydana gelmektedir. Tüm bu süreçlerin ortadan kaldırılması ve gülüş estetiğinin sağlanması amacıyla, kişilere diş teli tedavisi başlatılacaktır.
Diş Teli Tedavisinin Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?
Ortodonti tedavisinin uygulanışı için takip edilen adımlar, aşağıda açıklanmıştır:
- Diş teli tedavisine başlamadan önce, hastaların ağız ve diş sağlığı muayene edilmektedir.
- Diş etleri, dil, yanaklar ve diş köklerinde herhangi bir ağız sorununun olup olmadığı, uzmanlar tarafından kontrol edilecektir.
- Dişeti iltihabı, damak ya da dil iltihabı gibi mikrobik hastalıklar teşhis edildiğinde, ortodonti tedavisinden önce bu hastalıkların tedavisine başlanmaktadır.
- Dişlerde çürümeler varsa, kanal ve dolgu tedavilerle çürükler ortadan kaldırılır.
- Diş ve ağız sağlığı yerine geldikten sonra, hastalara diş telleri uygulanmakta ve gerekli ölçülerde, diş telleri gerdirilmektedir.
Diş Teli Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Ortodontide dikkat edilecek konular, hastaların erken dönemde iyileşmesini ve olumlu sonuç almasını sağlayacaktır. Diş teli tedavisi sonrasında, ağız ve diş sağlığına çok dikkat edilmesi gerekir. Ortodonti uzmanları tarafından, tedavi sonrası süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar, hastalara tüm detaylarıyla anlatılmaktadır. Diş teli tedavi süresince dikkatli olunması gereken noktalar, aşağıda sıralanmıştır:
- Diş telinin takıldığı ilk günlerde, hastaların çok sert yiyecekler çiğnemekten uzak durması gerekir.
- Çok sıcak yiyecek ve içecekler, dişlerde ağrı ve acılara yol açabilir. Olabildiğince ılık besinlerin tüketilmesi gerekir.
- Diş teli tedavisi boyunca, olabildiğince rahat çiğnenen, yumuşak yiyeceklerin tüketilmesi gerekir.
- Sert olarak tanımlanan kabuklu yemişler, kemikler ya da diş yüzeyine hasar verecek besinlerin tüketilmesi, diş tellerinin kırılmasına yol açabilir.
- Diş yüzeyinde bakteri oluşmasını engellemek adına, kişilerin düzenli şekilde diş temizliği yapması gerekir.
- Asitli içeceklerin tüketilmesi, dişlerin ve diş tellerinin zarar görmesine yol açacaktır.
- Olabildiğince kolay parçalanabilen, sulu yemekler tüketilmeli ve diş telleri zorlanmamalıdır.
- Diş ve tel temizliği için doktorun tavsiye ettiği yöntemler uygulanmalıdır.
Diş tellerini temizlemek için yumuşak kıllı diş fırçaları kullanılmalıdır.