Diş Kaplama

Seramik diş ile porselen diş arasındaki fark

Diş Kaplama

Gülüşünüzü güzelleştirmek, dış görünüşünüzü iyileştirmek ve dişlerinizdeki kusurları ortadan kaldırmak istiyorsanız diş kaplama uygulaması iyi bir seçenektir.

Herkes güzel bir gülüşe sahip olmak ister. Gülüşü güzelleştiren en önemli unsur ise şüphesiz dişlerimizdir. Bakımlı, beyaz ve düzgün dişler güzel bir gülüşü ve dış görünüşü beraberinde getirir. Ancak zaman zaman bazı nedenlerle dişlerimiz istediğimiz kadar güzel görünmez. Diş kaybı yaşamış olabiliriz, dişlerimiz lekeli veya sararmış olabilir. Bu durum ne kadar can sıkıcı olsa da basit bir diş kaplama işlemi ile bu tarz problemlerden kurtulmak mümkündür.

Diş kaplama uygulamaları tedavi amacı ile yapılabileceği gibi estetik amaçla da yapılabilmektedir. Genellikle eksik dişlerin implant ile tedavi edilemediği durumlarda kullanılan diş kaplama uygulaması, dişlerinin görünümünden veya ağzındaki eksik dişlerin oluşturduğu boşluklardan rahatsız olan kişilerin estetik amaçlı başvurduğu ve tercih ettiği uygulamalardır.

istanbul dis kaplama

Diş kaplaması nedir?

Diş kaplaması ağız ve dişleriniz konusunda arzu ettiğiniz görünüme ulaşmanıza yardımcı olacak bir çözümdür. Diş kaplama uygulamaları, çeşitli nedenlerle diş kaybı yaşayanların, diş çürüğü veya çatlak-kırık gibi diş problemi olanların sıklıkla tercih ettiği sağlık ve estetik amaçla yapılan uygulamalardır. Dişe daha güzel, estetik ve sağlıklı bir görünüm kazandırmak için dişlere uygulanan kaplama yöntemine diş kaplaması denir. Bu uygulamaya ve uygulama çeşidine ancak diş hekimi karar verebilir. Pek çok farklı diş kaplama çeşidi bulunmaktadır. Sizin hangi diş kaplama uygulamasına ihtiyaç duyduğunuz ve size uygulanacak olan diş kaplama yöntemi, diş muayenesinden sonra diş hekiminiz tarafından belirlenir.

Diş kaplama uygulamalarının diş hekimi dışında bilinçsiz bir şekilde yapılması sağlık açısından son derece zararlıdır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığınızı ilgilendiren her hususu yalnızca diş hekiminize profesyonel bir muayenede danışmanız gerekmektedir.

Diş kaplama uygulamaları genellikle dişin ön görünür kısmına yerleştirilir. Dişe uygulanan kaplamalar doğal ve gerçekçi görünürler. Diş kaplamaları genellikle aşağıdaki sorunları çözmek için yapılır:

  • Lekeli veya sararan diş problemleri
  • Diş kaybı
  • Çatlak veya kırık diş
  • Çarpık veya şekilsiz dişler
  • Dişler arasındaki düzensiz boşluklar

Diş kaplamaları için kaplama çeşidine göre pek çok farklı malzeme kullanılmaktadır. Bu malzemeler insan sağlığı için herhangi bir zarar teşkil etmezler. Sizin için uygulanacak olan yöntem ve malzemeye diş hekiminiz karar verir.

maltepe diş kaplama

Diş kaplama çeşitleri nelerdir?

Diş kaplama çeşitleri uygulanan yöntem, kullanılan malzeme ve hastanın ihtiyaçlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Pek çok farklı diş kaplama tekniği bulunmaktadır. Tüm diş kaplama teknikleri sağlık ve estetik amaçla kullanılmaktadır. Diş hekimi yöntemleri, kullanılan malzemeleri ve işlem sürecini hastaya anlatmalı ve  hasta için hangi yöntemlerin uygun olduğunu hastaya söylemelidir. Hasta kendisine anlatılan bilgilerden yola çıkarak diş kaplama uygulamaları içerisinde tercihini yapmalıdır. Bu aşamadan sonra tedavi süreci başlayacaktır.

Diş kaplama çeşitleri kaplamanın yapısında kullanılan malzemenin adını alırlar.

Diş kaplama çeşitleri şunlardır:

Porselen kaplamalar, dişe uyacak şekilde yapılan özel olarak hazırlanmış ince kaplamalardır. Porselen kaplamalar güçlü ve uzun ömürlü olurlar. Ayrıca porselen kaplamalar doğal görünürler. Porselen kaplamalar kolay kolay lekelenmezler ve kötü görünmezler.

Porselen laminate veneer diş kaplaması, sadece dişin ön tarafına uygulanır.

Lamine diş

Metal destekli porselen diş kaplamaları yapılmadan önce hastanın ağız ve diş ölçüsü alınır. Hastanın ağız yapısına göre hazırlanan metal altyapı çeşitli işlemlerden sonra hazır hale getirilir ve hastanın diş kaplama işlemi tamamlanır. Estetik açıdan diğer kaplama türlerine göre daha başarısız bir kaplama türüdür.

Tam seramik diş kaplama uygulaması, estetik açıdan porselen laminalar ile eşdeğerdir. Halk arasında Emax kaplama olarakta bilinir.

Emax nedir

Zirkonyum porselen diş kaplama uygulaması genellikle estetik amaçla uygulanmaktadır. Zirkonyum kaplamalar doğal dişe en yakın olan, doğal ve estetik görünümü ile en çok tercih edilen sağlık ve estetik amaçlı diş kaplama uygulamalarından biridir.

Zirkonyum diş

Kompozit laminate diş kaplama uygulaması dişe yapıştırılan, doğal diş renginde bir dolgu malzemesi ile yapılır. Kompozit kaplamalar genellikle porselen dişler kadar güçlü ve aşınmalara karşı fazla dayanıklı olmasa da kendi içerisinde pek çok avantajı bulunmaktadır.

Kompozit kaplamaların avantajları şunlardır:

  • Kısa sürede tamamlanır
  • Porselen kaplamalardan daha ucuza mal olur
  • Hasar görmesi durumunda tamir edilmesi ve onarılması daha kolaydır. Kolay ve hızlı şekilde onarılabilir.

Dayanıklı olan diş kaplama yöntemleri, kaplama ihtiyacı fazla olan kişiler için tercih edilmelidir. Daha az dayanıklı olan diş kaplama işlemleri ise daha az sayıda diş için uygulanmaktadır.

diş kaplama

Diş kaplaması nasıl yapılır?

Diş kaplama uygulamasına başlamadan önce hastanın muhakkak bir diş hekimine muayene olması ve diş kaplama uygulamasına ihtiyacı olup olmadığı belirlenmelidir. Eğer hastanın diş kaplama uygulamasına ihtiyacı varsa diş hekimi hastanın ihtiyaçlarına göre en uygun olan yöntemleri belirler ve hastaya bu yöntemlerin özelliklerini ve işlem sürelerini açıklar. Hasta kendisine açıklanan bu işlemler içerisinde hangi yöntemi kabul ettiğini belirtir ve tedavi süreci başlamış olur.

Diş hekimi hastayı güzelce muayene ettikten sonra ihtiyaç duyulan ve uygulanması gereken diş kaplama yöntemini belirler. Daha sonra hastanın ağız ve diş ölçüsü, kaplamaya ihtiyaç duyulan diş yapısı, diş sayısı ve yapılacak olan işlemler hazırlanır. Hastanın diş ölçüsü alınır ve laboratuvarda kaplamalar hazırlanır.

Daha sonra hastanın dişleri temizlenir. Hazırlanan kaplamalar hastanın dişlerine uygulanır. Birkaç prova sonrasında hastanın dişlerine uyum sağlayan kaplamalar tamamen uygulanır.

Diş kaplama işlemi beklenmeyen bir problem çıkmadığı sürece, çok kısa bir sürede tamamlanabilir. Ortalama iki veya dört seansın sonunda diş kaplama işlemi tamamlanacaktır. Hastanın durumuna göre iki seansta tamamlanması da mümkündür.

Diş kaplama tedavisi ne kadar sürer?

Diş kaplama tedavisi çok kısa süren bir uygulamadır. Normal şartlar altında bu uygulamanın üç seansta bitmesi beklenir. Hastanın durumu ve ihtiyaçlarına göre iki seansta da bitebilir. Ortalama iki veya dört seans sonunda diş kaplama işlemi tamamlanır. Seans sürecinde bir problem yaşanırsa tekrar ölçüm alınabilir. Hazırlanan kaplamanın hastanın dişlerine uyum sağlaması ve hastanın güvenle ve sağlıkla dişlerini kullanabilmesi önemlidir.

şişli gülüş tasarımı

Kaplama dişin ömrü ne kadardır?

Kaplama dişin ömrünü belirleyen en önemli faktör kullanılan malzemelerdir. Bununla beraber ağız ve diş ölçüsünün doğru alınması, doğru yerleştirilmesi ve hastanın günlük hayatında ağız ve diş bakımına gösterdiği özen de kaplama dişlerin ömrünü belirleyen önemli faktörlerdir. Normal şartlar altında iyi ve kaliteli malzemeler kullanılarak doğru ve uygun bir biçimde tamamlanan bir diş kaplama tedavisinin ardından diş kaplamaları 20 veya 30 yıl kadar dayanabilmektedir.

Diş kaplama tedavisinde kullanılan malzemelerin büyük bir kısmı güçlü ve aşınmalara karşı dayanıklıdır. Bu durumda hastaya düşen en önemli görev ağız ve diş bakımını özenli ve doğru bir şekilde yapmaktır.

Diş kaplama işleminden sonra hasta ağız ve diş bakımını ihmal etmemeli, günde en az iki defa dişlerini uygun ve doğru şekilde fırçalamalı ve diş ipi kullanmalıdır.

Lamine nedir?

Lamine kelimesi Latince bir sözcüktür ve yaprak anlamına gelir. Lamine uygulamasında dişler kesilmeden yalnızca ön yüzleri inceltilir. İnceltilen bölgeye porselen diş lamineleri yerleştirilir ve işlem tamamlanır. Bu uygulamada sağlam diş dokusu kaybı çok çok azdır.

Lamine uygulaması sararan dişlerde, yapısı bozulan dişlerde, ayrık dişlerde, kırık veya aşınmış dişlerin tedavisinde, çarpık veya eğri dişlerin düzeltilmesinde uygulanmaktadır.

Lamine diş tedavisi çene bozukluğu, kalem ısırma, tırnak yeme gibi alışkanlıkları ve diş eti çekilme problemi yaşamayan hemen herkese uygulanan diş kaplama yöntemlerinden biridir. Lamine diş uygulaması çok kısa sürede tamamlanabilir.

Lamine diş kaplama yöntemi doğal ve gerçekçi bir görünüm kazandırır. Dişlerin doğal yapısını bozmaz. Lamine diş kaplamaları, aşınmalara karşı oldukça dirençlidir.

gülüş tasarımı

Kaplama diş ağrısına ne iyi gelir?

Kaplama dişler takıldıktan sonra pek çok sebepten dolayı hasta ağrı yaşayabilir. Diş kaplama tedavisinden sonra hasta ağrı veya sızlama gibi problemler yaşayabilir. Kaplama diş ağrısının en temel sebeplerinden biri kaplamaların dişlere veya diş etlerine baskı yapmasıdır. Böyle bir durumda hasta hemen diş hekimine danışmalıdır. Bununla beraber zirkonyum diş kaplamaları birkaç gün ağrı yapabilir. Bu olağan ve beklenen bir durumdur. Bazen kaplama dişlere alışmak uzun sürebilir. Bu süreçte de ağrı yaşanabilir.

Kaplama dişler ilk yapıldıklarında dişlere veya diş etlerine baskı uygulayabilirler. Bu problem kendi kendine veya doktor müdahalesi olmadan geçmeyebilir. Kaplama dişler ağrı yaptıklarında hasta diş hekimine muayene olmalıdır ve diş hekiminin önerilerine göre hareket etmelidir.

Kaplama dişler ilk takıldığı zaman hassasiyet hissi verebilir. Hassasiyet hissini geçirmek için doktorun önerdiği diş macunu ve ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Kaplama dişler beklenenden fazla ağrı ve sızlama oluşturuyorsa bu durumda diş hekiminin önerdiği ve reçete ettiği ağrı kesiciler veya ilaçlar kullanılarak ağrı miktarı azaltılabilir. Ağrı ilaçlara rağmen günlük hayatı olumsuz etkileyecek düzeye geldiğinde diş hekimine tekrar danışmakta fayda vardır.

Diş kaplama fiyatını belirleyen faktörler nelerdir?

Diş kaplama uygulaması kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Hastaya uygulanacak olan diş kaplama yöntemine ve dolayısıyla kullanılacak olan malzemeye diş hekimi karar verir. Diş kaplamalarının fiyatını belirleyen en önemli faktör diş kaplama çeşidi ve diş kaplama uygulaması sırasında kullanılacak olan malzeme çeşididir. Malzeme çeşidinin kalitesi de diş kaplama fiyatını etkilemektedir.

İkinci olarak diş kaplama uygulaması yapılacak dişlerin sayısı da diş kaplama fiyatlarını etkilemektedir.

Diş kaplama tedavisi sırasında hastaya daha farklı uygulamalar da yapılacaksa bu durum da tedavi fiyatına yansıyacaktır.

Diş kaplama tedavisini belirleyen diğer faktörler ise diş kaplama uygulamasının yapılacağı klinik, diş hekiminin tecrübesi, kliniğin veya özel muayenehanenin bulunduğu semt ve doğal olarak hekimin giderleridir.

Bazı diş kaplama uygulamalarında kullanılan malzemeler yurt dışından döviz ile getirildiği için döviz kurlarındaki farklılıklar da yine tedavi fiyatına yansıyacaktır.

maltepe gülüş tasarımı

Kaplama diş takıldıktan sonra ne zaman yemek yenir?

Diş kaplama tedavisi çok kısa sürede tamamlanan bir işlemdir. Genellikle 2 veya 4 seans sonunda diş kaplama işlemi tamamlanır. Bununla beraber hastalar diş kaplama işleminden sonra yemek yiyip yiyemeyeceklerini merak ediyorlar. Peki diş kaplama işleminden sonra en erken ne zaman yemek yenir?

Diş kaplamaları takıldıktan sonra hasta bir saat sonra yemek yiyebilir. Bazı diş kaplama uygulamalarından sonra hastanın hemen yemek yemesinde bir sakınca yoktur. Ancak en erken bir saat sonra yemek yenmesi tavsiye edilmektedir.

Diş kaplama fiyatları nelerdir?

Diş kaplamaları fiyatları dişlerinin mevcut durumu göz önünde bulundurularak yapılan analiz ve detaylı incelemelerden sonra belirlenebilmektedir. Eğer diş kaplamaları öncesinde kesinlikle uygulanması gereken ve tedavi edilmesi gereken bir işlem varsa daha önce bu sorunun çözülmesi de gerekebilir. Her birey, farklı tedavi hedefleri ve süreçleri ile farklıdır. İlk görüşmenizde, diş kaplama sürecinizde size yol göstereceğiz, size maliyetler ve seçenekler sunacağız ve ayrıca ihtiyaçlarınıza uygun ödeme seçenekleri üzerinde çalışacağız. Detaylı fiyat bilgisi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

0 0 votes
Faydalı mı?
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir sorun varsa hemen yorum yapabilirsin.x
()
x