
Diş eti çekilmesinin nedenleri; diş eti iltihabı, yaş, genetik, yetersiz ağız hijyeni, kalsiyum eksikliği gibi pek çok nedeni kapsamaktadır. Diş eti çekilmesinin en fazla karşılaşılan nedeni, yanlış implant tedavileri olmaktadır. Diş köklerinin etrafındaki diş eti dokusunun zaman içerisinde çekilerek diş köklerinin açığa çıkmasını sağlamasına diş eti çekilmesi ismi verilmektedir. Diş eti çekilmesi uzun süre tedavi ettirilmez ise; diş eti çekilmesinden kaynaklanan rahatsızlıklar hastalarımıza büyük zorluklar çıkartabilmektedirler.
Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin sebepleri aşağıda verilmiştir:
- Yaş ilerledikçe diş eti çekilmesi olabilmektedir. İnsanların doğası gereği yaş ilerledikçe bütün organlarında çekilme yaşanmaktadır. Eğer yaşlılarda diş eti çekilmesi sonucunda çürük oluşumu, diş hassasiyeti problemleri yaşanmaz ise tedavi ettirilmesi zorunlu değildir. Ancak hastalarımız diş eti çekilmesinin yarattığı kötü görüntüden kurtulmak isterler ise; tedavi olabilmektedirler.
- Ağız bakımının yeterli olmadığı durumlarda görülen ileri düzeyde diş eti iltihabı, diş eti çekilmesine sebep olmaktadır. Bakteriyel plak oluşumu sonucunda bakteriler diş etlerinin altına ve kemik dokusuna ilerleyebilmektedirler. Kemik erimesi sebebi ile diş eti de bu kemiği takip ederek dişler arasında boşluklar oluşmasına neden olabilmektedir.
- Diş taşı oluşumu sonrasında eğer diş taşı temizliği yapılmamış ise; diş etlerinde mekanik bir baskı görüleceği için diş eti çekilmesi de meydana gelebilmektedir. Diş taşlarını hastalarımızın kendilerinin temizleyebilmesi mümkün değildir. Tükürükte bulunan kalsiyum iyonunun bakteriyel plağı sertleştirmesi ile beraber diş taşı oluşmaktadır.
- Bazı diş eti operasyonları sonrasında diş eti çekilmesi olabilmektedir. Diş eti tedavisi gören hastalarımızın diş etlerinin ödemli ve şiş olması durumunda diş etlerinde bir büzülme görülebilmektedir. Bu her ne kadar iyileşme belirtisi olarak görülse de, diş etlerinin çekilmesi de kaçınılmaz hale gelmiştir.
- Anatomik faktörler sebebi ile diş eti çekilmesi görülebilmektedir. Alt çene eklemindeki problemler de diş eti çekilme oranını yükselten bir durumdur.
- Ortodontik tedavilerde dişler hareket ettirildiği için kemik erimesine bağlı olarak diş eti çekilmeleri görülebilmektedir.
- Uzun süre devam eden travmalar ve kontrol altına alınması güç olan alışkanlıklar nedeni ile diş eti çekilmesi yaşanabilmektedir.
- Çapraşık dişler sonucunda diş eti çekilmesi olabilmektedir.
- Hatalı dolgu, yanlış planlanmış implant gibi hatalı protetik restorasyonlar diş eti çekilmesine sebep olabilmektedirler.
- Tırnak yeme alışkanlığı, piercing kullanımı ve tütün tüketimi gibi alışkanlıklar sonucunda diş etleri olumsuz etkilenebilmekte ve diş eti çekilmesi meydana gelebilmektedir.
Diş Eti Çekilmesi İle Yanlış İmplant Tedavisinin İlişkisi Nedir?
Diş eti çekilmesi ve yanlış implant uygulaması arasındaki bağa bakıldığında; implant uygulamalarının düzgün bir şekilde yapılmadığı durumlarda, diş eti çekilmesi ortaya çıkabilmektedir. İmplantlar eğer yetersiz kemik dokusuna yerleştirilir ve yerleştirildikleri yerde de eğim fazla olur ise; diş eti dokusunda azalma, kuronun aşırı uzun gözükmesi, estetik olarak kötü bir görüntünün oluşması gibi problemler ile karşılaşılmaktadır. Böyle durumlarda implant tedavisi uygulanmadan önce ekstra kemik ekleme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.
Diş Eti Çekilmesi İçin Risk Altında Olanlar Kimlerdir?
Diş eti çekilmesi riski olanlar şu şekildedir:
- Diş eti çekilmesi her yaştan bireyde görülebilen bir rahatsızlık olsa da, yaş ilerledikçe diş eti çekilmesi riski de artış göstermektedir. 65 yaşından büyük olan bireylerin %88’inde diş eti çekilmesi problemi olduğu bilinmektedir. Bu orana dahil olanların en bir dişlerinde bu problem bulunmaktadır.
- Sigara ve tütün ürünleri tüketenlerde diş eti çekilmesi riski çok daha yüksektir.
- Ailesinde diş eti çekilmesi problemi yaşayan kişiler olanlar, aile öykülerini araştırmalıdırlar.
- Diyabet gibi kronik rahatsızlıklar, diş eti çekilmesinin görülme riskini arttıran durumlardır.
Diş Eti Çekilmesi Problemi Nasıl Fark Edilir?
Diş eti çekilmesinin anlaşılması için diş hekimlerimizin hastalarımızı klinik muayeneden geçirmeleri gerekmektedir. Diş eti çekilmesinin belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Diş eti çekilmesinin olması durumunda; hastalarımızın dişleri daha sarımsı bir rengi almaktadır ve kök yüzeylerini görebilmek mümkün olmaktadır.
- Hastalarımızın diş çürüklerinin olmamasına karşın sıcak ve soğuk hassasiyetlerinin bulunması ve aynı zamanda asitli gıdalara karşı bir duyarlılıklarının olması durumunda; diş eti çekilmesinden şüphelenilmelidir.
- Diş etlerinde normal zamandan farklı olarak diş fırçalarken kanama görülebilmektedir. Bu durum diş eti çekilmesinin belirtisi olarak değerlendirilmelidir.
- Elma, armut gibi sert yiyecekler yerken hastalarımızın diş etlerinde eğer kanama görülüyor ise; diş eti çekilmesinden şüphelenilmelidir.
- Dişin normalden daha uzun gözükmesi sonucunda diş eti çekilmesi görülmektedir.
- Diş etlerindeki kızarıklık ve şişlik sonucunda diş etlerinde çekilme meydana gelebilmektedir.
Diş Eti Çekilmesinin Tedavi Süresi Ne Kadardır?
Diş eti çekilmesinin tedavi sürecine bakıldığında; hastalarımıza uygulanacak olan tedavi tekniğine bağlı olarak tedavinin süresi ve seans sayısı da değişiklik göstermektedir. Ortalama bir hafta ile bir ay arasında değişen bir sürede diş eti çekilmesinin tedavisi tamamlanmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Uygulanmalıdır?
Diş eti çekilmesi tedavi yöntemi, hastalarımızın diş eti çekilmelerinin seviyelerine göre değişiklik göstermektedir. Eğer hafif bir diş eti çekilmesi var ise; diş eti çekilmesi sonrasında etkilenen bölgelerin derinlemesine temizliği yapılmaktadır. Bu temizlik ile beraber bakterilerin açıkta kalan kök alana tutunmalarını zorlaştırmaktayız. Ayrıca eğer diş hekimlerimiz uygun görürler ise; hastalarımıza antibiyotik yazmaktadırlar ve bu sayede zararlı bakterilerden kurtulabilmeleri de mümkün olmaktadır.
Diş eti çekilmesinin çok fazla hasara neden olduğu durumlarda, diş eti ameliyatının uygulanması gerekebilmektedir. Derinlemesine temizlik ile tedavisinin yapılamadığı durumlarda ameliyat tek çare olmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisinde Kullanılan Cerrahi Prosedürler Nelerdir?
Diş eti çekilmesi tedavisindeki cerrahi operasyonlar aşağıda belirtilmiştir:
- Açık flep operasyonu uygulanabilmektedir. Bu operasyon sırasında diş hekimlerimiz hastalarımızın diş eti dokularını geriye katlamakta ve sonrasında zararlı bakterileri cepten uzaklaştırmaya çalışmaktadırlar. Zararlı bakteriler uzaklaştırıldıktan sonra diş eti dokusu diş köküne sabitlenmekte ve oluşan boşluklar azaltılmaktadır.
- Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu yapılabilmektedir. Eğer hastalarımızın dişlerini destekleyen kemik, diş eti çekilmesi sonrasında hasar almış ise; kemiğin ve dokunun yeniden oluşturulması yöntemi kullanılabilmektedir. İşlem sırasında öncelikle diş eti dokusu geriye katlanmakta ve bakteriler temizlenmektedir. Ardından membran greft dokusu ya da doku stimüle edici protein gibi rejeneratif materyal bölgeye sabitlenmektedir. Diş eti dokusuna ya da diş köküne sabitleme işlemi yapılabilmektedir.
- Yumuşak doku grefti uygulanırken üst damaktan veya verici herhangi bir bölgeden doku alınmakta ve sonrasında açıktaki kökü saran diş eti dokusuna alınan dokunun dikilmesi şeklinde bir yol izlenmektedir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş eti çekilmesi tedavisinden sonra uygulanması gerekenlere bakıldığında; diş etinin sağlıklı kalabilmesi için ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesi gerekmektedir. Gün içerisinde en az 2 kere hastalarımızın dişlerini fırçalamaları ve her bir fırçalama sürelerinin 3 dakika olması gerekmektedir. Bu süreçte diş hekimlerimiz hastalarımızı 6 aylık periyotlarda kontrole çağırmaktadırlar ve bu kontrollere hastalarımızın eksiksiz gitmeleri gerekmektedir. Kontrollere düzenli gitmeleri durumunda, ağız içerisindeki olası problemler daha erken tespit edilebilmekte ve önlem alınabilmektedir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Engellenir?
Diş eti çekilmesinin önlenmesi için öncelikle hastalarımızın diş bakımlarını aksatmamaları gerekmektedir. Gün içerisinde en az 2 kere dişlerini fırçalamaları ve diş ipi de kullanmaları gereklidir. 6 ay ara ile diş hekimlerimiz ziyaret edilmelidir. Diş fırçalarken yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih edilmelidir. Ayrıca diş hekimlerimizden doğru diş fırçalama teknikleri ile ilgili bilgi edinilmelidir. Bu süreçte hastalarımızın ağız içlerinde oluşan değişikliklerin takibini yapmaları ve herhangi bir olumsuzluk sezmeleri halinde diş hekimlerimiz ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Diş eti çekilmesi problemi yaşamamak için sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, tütün ürünü kullanmaktan kaçınmaları tavsiye edilmektedir.