20 Yaş Diş Çekimi

20 yaş diş çekimi

20’lik diş çekimi, hastaların dişlerinde gelişen komplikasyonlara bağlı olarak uygulanmaktadır. Hastaların dişlerinde ortaya çıkan çürüme ya da farklı sorunlar sebebiyle, yetişkinlik dişleri olarak tabir edilen 20 aş dişleri çekilmek durumunda kalabilir. Türkiye genelinde, ortalama 16 yaşından itibaren çıkmaya başlayan 20 yaş dişleri, ortalama 23 yaşına gelindiğinde büyümesini tamamlamaktadır. 20 yaş dişlerinin çıkma sürecinde, hastalar sancı ve ateş

20 yaş diş çekimi sonrası ağrı kaç gün sürer?
20 yaş diş çekimi sonrası ağrı kaç gün sürer?

sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. 20 yaş dişleri, alt ve üst çenede olmak üzere, toplamda 4 tanedir. Diş diziliminin en arka sırasında yer alan 20 yaş dişleri, zaman içerisinde gerekli bakımı görmemesi sebebiyle tahribata uğramaktadır. Temizlik koşullarının yeterli olmaması ve ağız sağlığının bozulmasına bağlı olarak, hastaların 20 yaş dişleri çekilmek zorunda kalabilir. 20 yaş diş çekimi hakkında merak edilenler, azı içerisinde detaylarıyla ele alınmıştır.

20 Yaş Dişlerinin Çeşitleri Nelerdir?

20’lik diş türleri, hastadan hastaya değişiklik göstermektedir:

  • Tam gömülü 20 yaş dişleri
  • Kısmen çıkan 20 yaş dişleri
  • Tamamen çıkan 20 yaş dişleri

Yukarıdaki 20’lik diş türlerine göre, hastalara uygulanacak tedavi yöntemleri değişiklik göstermektedir. 20 yaş işlerinin çekilmesi gerektiğinde, dişlerin durumuna ve türüne göre tedavi süreci netleşmektedir. Tam gömülü ya da yarı gömülü 20’lik dişler için hastalar ameliyat edilmekte ve diş eti kesilerek dişler yerinden çıkarılmaktadır.

20 Yaş Dişleri Çıkıktan Sonra Görülen Sorunlar Nelerdir?

20’lik diş sorunları, hastaların tüm dişleri çıktıktan sonra ya da çıka süresinde görülmektedir. 20 yaş dişleri çıktıktan sonra, ağız içerisinde e dişlerde belirli hasarlar meydana gelmektedir. İlk olarak, diş etlerinde iltihap ve enfeksiyonların görülmesi söz konusudur. diş etlerinin açılmaya başlaması ve bölgede morarmaların meydana

20 yaş diş çekimi sonrası ne yenmeli?
20 yaş diş çekimi sonrası ne yenmeli?

gelmesi, 20’lik dişlerin çekilmesi gerektiğini gösteren durumlar arasındadır. Diş etlerinde açılma oluşumu, 20 yaş dişinde çürüme ya da apse geliştiğinin göstergesidir. 20 yaş dişleri çıktıktan sonra, hastaların yanaklarında ve diş etlerinde tahribatlar meydana gelebilir. Dişlerin dizilimi, 20 yaş dişlerin çıkmasıyla birlikte bozulmaya başlayacaktır. 20 yaş dişlerinin en büyük sorunu, dişeti ve diş köklerinde iltihap oluşumuna yol açmasıdır. İltihapların gelişmesiyle, diğer dişler ve diş kökleri zarar görmektedir.

20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilir?

20’lik dişin çekildiği durumlar ve diş çekimine sebep olan faktörler, aşağıda ele alınmıştır:

  • 20 yaş dilerde çürükmer oluşmuşsa, çürüme ilerlemeden 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir. Diş diziliminin en arkasında yer alan 20 yaş dişleri, yemek kalıntılarının en fazla biriktiği ve diş fırçasının en zor ulaştığı bölgedir. Bu sebeple bölgede oluşan çürümeler, hızla gelişmekte ve diş köküne kadar hasar vermektedir.
  • 20 yaş dişi çıktıktan sonra, diş etinde enfeksiyon gelişmesine yol açmışsa, diş kökü ve çene kemiği sağlığı için 20 yaş dişinin çekilmesi gerekmektedir. Diş eti enfeksiyonuna yol açan 20 yaş dişleri, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyecektir.
  • 20 yaş dişlerinde çürümeler oluşmuşsa, ağrılı ve sancılı bir sürece girmemek adına diş çekimi yapılması gerekmektedir.
  • 20 yaş dişleri, yanak ve diş etlerinde yaraların oluşmasına sebep oluyorsa, diş çekimi yapılması ve bu sorunların ortadan kaldırılması gerekir.
  • 20 yaş dişleri çıktıktan sonra, diş diziliminde bozukluklar görülebilir. Diş dizilimini çok kötü etkilemesi durumunda, 20 yaş dişleri çekilmelidir.
  • 20 yaş dişleri ağız içerisinde basınç oluşmasına yol açıyorsa, hastaların rahatsızlığını gidermek Çin diş çekimi yapılmalıdır.

20 Yaş Diş Çekimi Nasıl Yapılır, Detayları Nelerdir?

20’lik dişlerin çekimi, hastaların yaşadıkları problemlere bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Birçok hastalın 20 yaş dişi, kendiliğinden çıkamaz ve diş apsesi gibi ağır sorunlara sebep olur. 20 yaş dişlerin çıkmaması ve köke gömülü kalması durumunda, diş çekimi zorunlu hale gelmektedir. 20 yaş dişinin çekilmesine sebep olan sorunlardan herhangi biri yaşamışsa, diş hekimleri tarafından gerekli tedaviye başlanacaktır. 20 yaş diş çekimine başlamadan önce, diş hekimleri tarafından, hastaların diş ve çee yapısı incelenir. Çene röntgeni çekilerek, hastaların çene kemiği diş kökleri ve diş dizilimi net şekilde görüntülenmektedir. Yapılan incelemeler sonucunda, hastaların röntgeninde herhangi bir bulguya rastlanmazsa, diş çekimine başlanacaktır. 20 yaş diş çekimi için hastaların dişi uyuşturulur. Diş

20'lik diş çekimi fiyatı
20’lik diş çekimi fiyatı

etine yapılacak bir iğneyle, hastalara lokal anestezi uygulanmakta ve 20 yaş diş uyuşturulmaktadır. Operasyondan korkan hastalar için damar yolundan sedasyon verilebilir. Operasyon için uygun pozisyon belirlendikten sonra, hastaların 20 yaş dişleri kökünden doğru çıkarılacak ve çekilecektir. Diş çekimi tamamlandıktan sonra, bölgeye steril gazlı bez koyulmakta ve tampon yapılmaktadır. 20 yaş diş çekim operasyonu, ortalama 30 dakika ila 2 saat arasında devam etmektedir.

20 Yaş Diş Çekimi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

20’lik diş çekim işleminden hemen sonra yapılması gerekenler, diş çekiminin olumlu sonucunu etkileyecek ve iyileşme sürecini kısaltacaktır. 20 yaş diş çekiminin hemen ardından yapılması gereken işlemler ve dikkat edilmesi gereken noktalar, aşağıda detaylıca sıralanmıştır:

  • 20 yaş diş çekimi tamamlandıktan sonra, 2-3 saat boyunca ağzın çalkalanmaması gerekmektedir.
  • Diş çekimi sonrasında, diş hekimleri tarafından diş boşluğuna yerleştirilen gazlı bezle, en az 30 dakika boyunca kompres yapılması ve kanama oluşumunun engellenmesi gerekmektedir. Diş hekimi tarafından koyulan gazlı bezler, başka bir bezle değiştirilmemeli ve ilk 30 dakika yerinden çıkarılmamalıdır.
  • 20 yaş diş çekiminin ardından, ilk 24 saat kanama görülmesi söz konusudur. Çok fazla olmayan kanamalarda, endişe etmeye gerek yoktur.
  • Diş çekimi sonrasında, bir süre ağrı görülmesi normal karşılanmaktadır. Ağrı oluşumunda, kan sulandırıcı etkisi olan aspirin haricindeki ağrı kesicilerin alınmasına izin verilmiştir.
  • Hastaların, diş çekimi sonrası ilk 24 saat boyunca, sigara ve alkol tüketmemesi gerekir.
  • 20 yaş dişinin çekilmesinin ardından, bölgede oluşan boşluğa ellenmemesi, herhangi bir cismin değmemesi ve dille müdahale edilmemesi şart koşulmuştur.
  • Operasyon sonrası ilk 24 saat süre boyunca, hastaların başı kalp seviyesinden yüksekte olması ve baş yüksekte kalacak şekilde uyunması gerekmektedir.
  • Diş çekiminin ardından, çekim yapılan bölgeye ilk 8 saat boyunca soğuk buz kompres uygulanmalıdır.
  • Diş hekimi tarafından önerilen ilaçlar kullanılmalı ve tüm tavsiyelere uyum sağlanmalıdır.

20 Yaş Diş Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

20’lik diş çekimi sonrası, hastaların yaşantısında belli başlı değişikliklere gitmesi gerekmektedir. 20 yaş diş çekiminin hızlı sonuç vermesi, herhangi bir komplikasyon gelişmemesi ve tedavinin olumlu sonuçlanması için dikkat edilecek durumlar şunlardır:

  • Diş çekimi sonrasında ağrı oluşuyorsa, steril bir gazlı bez kullanılmalı ve çekim yapılan bölgeye tampon uygulanmalıdır.
  • Çekim sonrası oluşan ağrıları gidermek için diş hekimi tarafından belirlenen ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Diş çekimi sonrası oluşan şişme ve morarmaların giderilmesi için bölgeye buz uygulanmalıdır. Diş çekimi sonrasındaki ilk 24 saat boyunca, sadece sıvı besinler alınması gerekir. Vücuttaki anestezinin kolayca atılması ve iyileşmenin hızlanması içi bol bol su içilmelidir.
20 yaş diş çekimi
20 yaş diş çekimi

20 yaş diş çekimi yapıldıktan sonra, ortalama 2-3 hafta içerisinde çekim yeri tamamen iyileşecek ve hastalar gündelik yaşamlarına devam edecektir.

20 Yaş Diş Apsesi Nedir, Neden Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir?

20’lik diş apsesi, dişin ete gömülü olması ve enfeksiyonlara yatkın bir konumunun bulunması sebebiyle, apse oluşumunu tetiklemektedir. 20’lik diş apsesinin oluşumuna yol açan iltihaplar ve diş çürümeleri, zaman içerisinde şiddetli ağrıya dönüşmekte ve hastalarda apse gelişimine yol açmaktadır. 20 yaş dişinde apse oluşması durumunda, hastaların dişi şişmekte ve şiddetli ağrılar meydana gelmektedir. 20’lik diş apsesinin gelişmesi durumunda, hastalara derhal müdahale yapılması ve 20’lik dişin çekilmesi gerekir. 20 yaş dişlerde gelişen apseler, hastalarda herhangi bir komplikasyon oluşturmuyor ve rahatsızlık vermiyorsa, çekilme zorunluluğu ortadan kalkacaktır. Ancak dişlerde sıkışma, şişme, ağrı ve diş eti hastalıkları meydana geliyorsa, diş çekiminin derhal gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

0 0 votes
Faydalı mı?
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Bir sorun varsa hemen yorum yapabilirsin.x
()
x